Foto: Kajsa Göransson

Tankeväckande feelgood i Johanna Schreibers nya roman

I Tolv veckor med dig tvingar huvudkaraktärernas engångsligg dem till livsavgörande beslut.

torsdag 30 april 2020

I Johanna Schreibers nya roman Tolv veckor med dig tvingas huvudkaraktärerna Jacob och Linnéa efter ett engångsligg fatta beslut som kan komma att påverka resten av deras liv.

– Det här är en bok om att fatta ett livsavgörande beslut, berättar Johanna Schreiber. Men det är också en bok som handlar om att bryta sig loss ur olika typer av gemenskaper.

Jacob och Linnéa träffas på ett bröllop som ingen av dem vill gå på. Han strävar efter att bli delägare i advokatfirman, hon jobbar med kommunikation på en välgörenhetsorganisation. Han har köpt ut sin ex-fru ur deras exklusiva bostadsrätt på Östermalm, hon sitter i en hyresetta i Midsommarkransen. Men attraktionen mellan dem är omedelbar, kanske för att de vet att de aldrig mer kommer ses efter den magiska natt de tillbringar tillsammans.

Men så blir det inte.

Nästa gång de ses är det för att Linnéa upptäckt att hon är gravid. Ska de låta tolv sommarveckor forma resten av sina liv, eller välja att aldrig mer ses?

De bestämmer sig för att flytta ihop på prov, för att ta reda på om de vill bli föräldrar tillsammans. Men deras vitt skilda bakgrunder, vänner och familjer kommer inte att göra ett svårt beslut enklare. Det blir början på en sommar fylld av kulturkrockar, outtalade drömmar och känslor ingen av dem väntat sig.

– Jag är själv uppvuxen judiskt och kontexten påminner väldigt mycket om att komma från en liten ort. Alla vet allt om varandra, och den roll du får som barn, och eventuella misstag du gör, har du ofta med dig hela livet.

Din bok tar upp ett ämne som det ofta ryggas för i feelgoodgenren, nämligen abortfrågan.

– Jag har alltid älskat feelgoodlitteratur, men mycket av det som släpps i Sverige kommer antingen från USA eller Storbritannien där synen på abort är annorlunda mot den vi har i Sverige. Linnea i Tolv veckor med dig har gjort två aborter. Nu ställer hon sig frågan om hon ska göra en tredje – och eftersom hon passerat 30-strecket blir det här ett dilemma för henne. Jacob, som närmar sig 40 vill inget hellre än att bilda familj.

– Jag tänkte mycket på hur det fortfarande är stigmatiserat att prata om abort i Sverige, och att nästan alla kvinnor jag känner som funderat på att göra, eller har gjort, abort någon gång fått frågan ”varför”? Vad är det berättigar våra väninnor att ifrågasätta våra livsval på det sättet, år 2020? Det handlar inte om religion, utan förväntningen på att alla kvinnor någon gång ska vilja bli mamma. I vissa kretsar i Sverige idag pratas det mer öppet om att han man använder droger än om att man gör abort. Trots att droger är olagligt, och abort är fullt lagligt.

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Helena af Sandeberg
Utgiven: april 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.