Elena Ferrantes kommande bok blir Netflix-serie

Datum

12 Maj 2020

Den 1 september släpps äntligen Elena Ferrantes första nyskrivna roman efter den globala jättesuccé som inleddes med Min fantastiska väninna.

De vuxnas lögnaktiga liv är en suggestiv roman där alla som älskade Neapelkvartetten kommer att känna igen sig. Miljön är det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna. Här möter vi en rad Ferrante-typiska karaktärer men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya protagonist Giovanna.

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna dittills trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Giovanna söker upp sin faster och blir snabbt invigd i vuxentillvarons mörkare sidor där sanning och lögn lever sida vid sida.

Redan nu är det klart att boken kommer att filmatiseras av Netflix tillsammans med produktionsbolaget Fandango. 

– Vi är hedrade att ha fått uppdraget att göra en serie baserad på De vuxnas lögnaktiga liv, säger Filip Tews, Director of Local Language Original Series på Netflix, i ett pressmeddelande. Elena Ferrantes böcker har inspirerat och fängslat läsare i Italien och runt om världen.

Relaterat

Om boken

En ny roman av Elena Ferrante, författaren till Min fantastiska väninna.

I De vuxnas lögnaktiga liv befinner vi oss i det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna. Här möter vi en rad Ferrante-typiska karaktärer men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya protagonist Giovanna.

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna alltid trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Giovanna söker upp sin faster och blir snabbt invigd i vuxenvärldens mörkare sidor där sanning och lögn lever sida vid sida.

Min fantastiska väninna var startskottet för Elena Ferrantes fyra romaner om vännerna Elena och Lila - och en litterär världssuccé. Neapelkvartetten blev snabbt ett fenomen och fann en stor skara hängivna läsare. Bara i Sverige har Elena Ferrantes böcker sålt i över en miljon exemplar vid det här laget. Världen över har hon sålt 14 miljoner böcker.

Läs mer

Elena Ferrante

De vuxnas lögnaktiga liv

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv