Tillhörighet, tabu och besatthet i Hanna Johanssons debut

Foto: Lisa Thanner

Datum

21 Augusti 2020

Foto

Lisa Thanner

En ensam kvinna i trettioårsåldern. Genom ett jobbuppdrag lär hon känna den äldre konstnären Helena och blir hennes assistent, vän och vittne. Olga är Helenas knepiga tonårsdotter. Berättarjaget känner instinktivt att hon vill vara Helenas allt, tillhöra henne - ända tills hon träffar Olga och besattheten byter riktning. De inleder en hemlig, förbjuden och ojämlik relation i den gamla förfallna staden Ermoupoli i grekiska Kykladerna, där de tre kvinnorna tillbringar en lång het sensommar och höst. Skribenten och kritikern Hanna Johanssons Antiken är en roman om tillhörighet, sexualitet, tabu, familj och besatthet.

Ett triangeldrama mellan en mor, hennes tonårsdotter och moderns yngre väninna. Några varma månader i staden Ermoupoli i grekiska kykladerna. En queer Lolita-berättelse.

BTJ:s recensent delar ut högsta betyg, 5/5, och skriver: ”... triangeldramat leder till sträckläsning. Språket fångar en i stämning och ton och i en grekisk mytologi-kuliss, som gjuten för en berättelse om besatthet, sexualitet, tabu, familj och ett desperat behov av att känna tillhörighet. Dynamik och karaktärer lever vidare efter läsning och berättarjaget letar sig in, vare sig man vill eller inte – allt på ett för storyn effektfullt sätt.”

Relaterat

Om boken

En ensam kvinna i trettioårsåldern. Genom ett jobbuppdrag lär hon känna den äldre konstnären Helena och blir hennes assistent, vän och vittne. Olga är Helenas knepiga tonårsdotter. Berättarjaget känner instinktivt att hon vill vara Helenas allt, tillhöra henne - ända tills hon träffar Olga och besattheten byter riktning. De inleder en hemlig, förbjuden och ojämlik relation i den gamla förfallna staden Ermoupoli i grekiska Kykladerna, där de tre kvinnorna tillbringar en lång het sensommar och höst. Antiken är en roman om tillhörighet, sexualitet, tabu, familj och besatthet.

Ett triangeldrama mellan en mor, hennes tonårsdotter och moderns yngre väninna. Några varma månader i staden Ermoupoli i grekiska kykladerna. En queer Lolita-berättelse.

Läs mer

Hanna Johansson

Antiken

Relaterade artiklar

Foto: Lisa Thanner

22 mars 2021

Hanna Johansson får Katapultpriset