Elena Ferrante tillbaka med ny Neapelroman: ”Magisk”

Neapelkvartetten älskades världen över – nu finns äntligen nya romanen De vuxnas lögnaktiga liv i butik.

onsdag 02 september 2020

Min fantastiska väninna var startskottet för Elena Ferrantes fyra romaner om vännerna Elena och Lila – och en litterär världssuccé. Neapelkvartetten blev snabbt ett fenomen och fann en stor skara hängivna läsare. Bara i Sverige har Elena Ferrantes böcker sålt i över en miljon exemplar vid det här laget. Världen över har hon sålt 14 miljoner böcker.

Nu är Elena Ferrante tillbaka med en ny suggestiv roman, De vuxnas lögnaktiga liv. ”Magin är intakt i Ferrantes nya Neapelroman”, skriver Tidningen Vi om den nya romanen. Göteborgs-Postens kritiker menar att Ferrante är ”...en makalös berättare som vet hur man håller läsaren i ett grepp från början till slut”. ”Ferrante knäcker livets kod”, skriver Dagens Nyheter om den nya boken.

Miljön är det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna. Här möter vi en rad Ferrante-typiska karaktärer men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya protagonist Giovanna.

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna dittills trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Giovanna söker upp sin faster och blir snabbt invigd i vuxentillvarons mörkare sidor där sanning och lögn lever sida vid sida.

– Ferrante överraskar oss läsare på nytt genom att skapa en romanhjältinna ur en yngre generation, sysselsatt med helt andra frågeställningar och villkor för kvinnorollen än tidigare hjältinnor i Ferrantes romaner, berättar Elena Ferrantes svenska förläggare Gunilla Sondell. Återigen ges prov på kvinnlig vänskap, moderskap och systerskap, speglade ur nya synvinklar. Ferrante visar sin storhet genom att förnya sig. Förhoppningsvis får vi fortsätta att ta del av Giovannas vidare öden i fler romaner!

228 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.