Foto: Fotograf: Martina Bocchio / Awakening / Alamy Stock Photo

Sebastian Barry och Erik Andersson kan få Kulturhuset Stadsteaterns pris

Romanen Dagar utan slut är nominerad till priset som delas ut till ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning.

fredag 11 september 2020

För femte året i rad delar Kulturhuset Stadstaterns Internationella litteraturpris ut. Priset går till ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning. Bland de nominerade i år finns Sebastian Barrys Dagar utan slut, översatt av Erik Andersson. Det är ett unikt litterärt pris där prissumman på 150 000 kr delas lika mellan författare och översättare.

– I år kan vi presentera en magnifik kortlista, där det kondenserade berättandet stöts mot det överflödande, där det oroliga havet möter oron i världen och i själen, där historien rider jämsides med nutiden. Författarnas ursprung speglar flera kontinenter och de svenska översättarna visar sin tonsäkerhet och briljans, säger Ingemar Fasth, ordförande för juryn och konstnärlig ledare för litteraturscenen, i ett pressmeddelande.

Pristagarna utses i oktober 2020 och datum för prisceremonin tillkännages senare i höst. Prissumman på 150 000 kr delas lika mellan författare och översättare och bekostas av Kulturhuset Stadsteatern, Bonnierförlagen, De Oberoende, Natur & Kultur och Norstedts.

Juryn består av Maria Schottenius (DN), Claes Wahlin (Aftonbladet), Madelaine Levy (SvD), Victor Malm (Expressen), Marta Ronne (UNT) och Fredrik Lind (Kulturhuset Stadsteatern), ordförande Ingemar Fasth (Konstnärlig ledare/Litteraturscenen, Kulturhuset Stadsteatern) och sekreterare Hanna Karlsson (verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern).

Motiveringen till Dagar utan slut av Sebastian Barry i översättning av Erik Andersson:

“Som en både grym och poetisk saga ter sig Sebastian Barrys Dagar utan slut, en berättelse om de nordamerikanska indiankrigen, om människans rätt till sitt ursprung och om närhet och kärlek bortom gällande könsnormer. Erik Anderssons översättning fångar mästerligt skönheten i berättarstilens kärva naivitet.”

216 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
145 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.