Foto: Kajsa Göransson

Suad Ali romandebuterar med bok om kvinnor på flykt

Dina händer var fulla av liv ställer sig frågan: vad händer med en människa som vuxit upp privilegierat och sedan förlorar allt?

onsdag 16 september 2020

Suad Ali är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. För två år sedan sändes hennes mycket uppskattade sommarprat och nu kommer debutromanen Dina händer var fulla av liv.

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?

– I den här berättelsen vill jag ändra narrativet om kvinnor på flykt, berättar Suad Ali för oss. Idén till boken kom i en frustration kring hur kvinnor på flykt och kvinnor i konflikt porträtteras. Mitt arbete med migrationsfrågor de senaste åtta åren har hjälpt mig att skriva om de här miljöerna som skildras i boken. Alltifrån situationen i flyktingläger och i konfliktsituationer men också de kvinnor på flykt som jag har mött. 

 

 

I boken får vi följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, genom de begynnande orosåren i landet, när klankonflikterna och politisk instabilitet växer sig allt större.

Till sist finns ingen annan utväg än att försöka lämna landet. Flykten blir svårare än Nora har kunnat föreställa sig och väl framme i det kalla Sverige vill hon, med alla sina förluster, helst bara dö. Men hon har sin dotter. Och hon har en vilja av järn - hon vill resa sig igen.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Siham Shurafa
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.