Foto: Göran Segeholm

Kritikerna hyllar Agneta Pleijels senaste roman

I Dubbelporträtt möter vi Agatha Christie och mannen som målade hennes porträtt. Den svenska kritikerkåren övertygas av Pleijels senaste roman.

fredag 02 oktober 2020

I Agneta Pleijels nya roman Dubbelporträtt befinner vi oss i mars 1969. Om bara några månader ska amerikanerna landa på månen och världen bli en annan.

En ung man kliver in på galleriet Malborough Fine Arts i London där man visar en utställning med Oskar Kokoschka. Han vill höra vad det kan kosta för att få den österrikiske konstnären att måla ett porträtt av hans mormor. Mormodern är ingen annan än den kända deckarförfattaren Agatha Christie och porträttet är tänkt som gåva till hennes 80-årsdag.

Den svenska kritikerkåren hyllar Pleijels roman, som den här veckan även toppar DN:s kritikerlista. 

Svenska Dagbladet: ”Pleijels romaner rör sig ständigt i spänningsfältet mellan motpoler: det kristallklara och det gåtfulla, det inkännande känslostarka och det intellektuellt analytiska, det intensivt sinnliga och det lite torrt boklärda. I Dubbelporträtt har hon koncentrerat handling och språk till det yttersta: romanen som haiku. Det är underbar och upplyftande läsning.”

Göteborgs-Posten: ”Pleijels uppdiktade samtal mellan konstnären och hans musa känns så naturliga och autentiska, att jag stundtals känner mig som en fluga på väggen ... ett mentalt tidsdokument om två dramatiska historieskiftningar. Men också en mysig, underhållande konversationsroman om två färgstarka karaktärer som visste hur man finner sin egen väg genom historien.”

Aftonbladet: ”Levande och bildande skildring av ett mästarmöte”

Expressen: ”..lätt utan att vara lättviktig… Välkomponerad, elegant”

Dagens Nyheter: ”Att läsa den är som att sjunka ner i ett tillstånd där gränsen mellan det outtalade och det konkret sagda blir otydlig och där minnen och associationer får kropp.”

Se Mats Almegårds samtal med Agneta Pleijel från Norstedts Live tidigare i höstas:

 

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.