Norstedts bokcirkel: De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante

En av årets mest efterlängtade och omtyckta böcker är perfekt för bokcirkeln. Samla dina vänner och dröm er bort till Neapel!

onsdag 18 november 2020

Efter framgångarna med Min fantastiska väninna och de övriga romanerna i Neapelkvartetten var vi många som längtade efter nyskrivet material från Elena Ferrante. Spekulationerna var många: skrev den hemlighetsfulle pseudonymen på något nytt och i så fall på vad eller hade hen slutat skriva? Tidigare i höstas fick vi svaret. De vuxnas lögnaktiga liv har klara beröringspunkter med Neapelkvartetten och övriga kortromaner av Ferrante rent tematiskt, men den skiljer sig också. Elena Ferrantes senaste roman är en perfekt bok för bokcirkeln. Här nedan bjuder vi på frågor att använda sig av.

Är du sugen på att starta en bokcirkel och vill ha mer generella tips så hittar du sådana här.

Använd gärna taggen #norstedtsbokcirkel i sociala medier så vi får följa era läsningar!

 

Frågor

Karaktärer i boken. Beskriv dem! Kände du igen dem från ditt eget liv eller hade de personlighetsdrag du kände igen dig själv i? Eller kanske var det precis tvärtom? Försök beskriva din upplevelse av karaktärerna. 

Miljöbeskrivningar i boken. Fanns det miljöbeskrivningar i boken? Hur användes de för att framställa till exempel en karaktärs sinnesstämning eller en ny scen?

Rytmen och språket i boken. Försök beskriva hur du upplevde rytmen och språket i berättelsen. Ändrade sig rytmen under berättelsens gång? Hade berättelsen och dess karaktärer ett språk som du tyckte om?

När, var, hur? Giovanna är en väldigt ung huvudperson när romanen börjar. Hennes födelsedatum anges noga. Vilket decennium utspelas romanen under? Finns det en stark tidskänsla i romanen, tycker du?

Platser. Romanen utspelas i huvudsak två olika områden i Neapel, San Giacomo dei Capri och Pascone. Vad kännetecknar dessa två områden och vilka bor där?

Familjen. Giovannas far lämnar så småningom familjen för att bli styvfar åt Giovannas bästa vänner Angela och Ida. Känner du igen den här situationen med otroheten och skilsmässan från någon annan roman av Ferrante? Likheter/olikheter i berättarperspektivet?

Giovanna söker i sin vilsenhet upp sin faster Vittoria. Vem är hon och vilken roll spelar Vittoria i romanen. Vilket är hennes förhållande till sin bror Andrea?

Symbolik. Ett armband har en väldigt symbolisk betydelse i romanen. Vad händer med den som har armbandet i sin ägo?

Relationer. Triangeln Giovanna-Giuliana-Roberto är en uppdaterad version av en triangel i Neapelkvartetten. Vilken roll spelar Roberto i Giovannas liv. Hur ser hennes relation till Giuliana ut? Är Giovanna och Giuliana verkligen vänner?

Slutet. Vad tror vi om romanens slut, kommer det en uppföljare tror vi?

228 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
145 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2020
145 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Jessica Liedberg
Utgiven: oktober 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.