Foto: Magnus Liam Karlsson

David Thurfjell – Årets kultursvensk 2020

”Årets kultursvensk har i bokform hjälpt svenskarna att bättre förstå sig själva”, skriver tidningen Fokus om Granskogsfolk.

torsdag 28 januari 2021

Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria. Nu har tidningen Fokus utnämnt honom till Årets kultursvensk 2020.

”I en tid då alla söker sin identitet är det lätt att inte se skogen för alla träd. Årets kultursvensk har i bokform hjälpt svenskarna att bättre förstå sig själva. I ett av världens mest sekulariserade länder lever trots allt andligheten, men den får sitt utlopp i naturen, snarare än i kyrkan. Svenskarna finner samhörighet med och speglar sig i mossa, mull och barr. Boken Granskogsfolk gav svenskarna tillbaka en självklar nationell kultur”, skriver tidningen i sin motivering.

David Thurfjell, proffesor i religionsvetenskap, berättar för Fokus hur han fick idén till Granskogsfolk:

– Jag hade skrivit om religiösa minoriteter; om muslimer och romer, om minoritetskulturer, och höll föredrag för polisen och socialtjänsten. I frågorna jag fick fanns en okunskap om majoritetskulturens egna arv. Jag kom fram till att man upplevde att man själv var en neutral instans. Medan det fanns olika minoriteter som var bärare av kultur. Men i mötet med muslimer är det ju två kulturer som möts. Och vad är då innehållet i det andra?

249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juli 2020
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2020
118 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Dan Kandell
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.