Anna-Lena Laurén: ”Något nytt i det ryska samhället som kommer leda till förändring”

Foto: Oksana Yushko

Datum

9 Februari 2021

Foto

Oksana Yushko

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Det ser vi nästan dagligen i nyhetsbevakningen. Inte minst från de pågående protesterna mot Putin-regimen och för frisläppandet av Alexei Navalny.

Anna-Lena Laurén är sedan 2016 Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent och i sin bok Sammetsdiktaturen – nominerad till Stora journalistpriset i Finland – ger hon oss inblick i det politiska spelet i Kreml och bjuder också med oss hem till vanliga medborgare.

– Det finns idag väldigt många människor som protesterar mot Putin-regimen. Det finns en växande trötthet mot Putin-regimen. Det nya är att en stor del av demonstranterna inte bor i Moskva och St Petersburg. Det är människor från regionerna som protesterar, som vågar ta risken. Det är något nytt som jag märker av alltmer ute i det ryska samhället som kommer att leda till en förändring, säger Anna-Lena Laurén.

I Sammetsdiktaturen levandegör Anna-Lena Laurén det stora grannlandet i öst med sin djupa kunskap om hur landet fungerar och hur vardagen ser ut för invånarna i Ryssland.

– Den vanligaste missuppfattningen om Ryssland i Sverige är att man tror att ryssarna saknar information, att Ryssland är en totaldiktatur där befolkningen bara får riktad information och propaganda. Sanningen är att Ryssland är förvånansvärt öppet med tillgång till mycket oberoende och internationell media. Men ryssarna drar ofta andra slutsatser än vi gör av vad de läser och hör, fortsätter Anna-Lena Laurén.

Anna-Lena Laurén är bosatt i Sankt Petersburg. År 2015 tilldelades hon Publicistklubbens pris Guldpennan för ”engagerande rapportering med lyskraft och språklig rikedom”.

Relaterat

Om boken

"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar. Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga. Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa.
Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv."

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Ändå gör ryssar det - trotsar regimen för att stå upp för det de tror på.

Samtidigt är det många ryssar som väljer att tiga, att ignorera landets blodiga historia och komplicerade förhållande till demokratin så länge makthavarna lämnar dem själva och deras familjer i fred.

Hur kommer det sig?

Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.

Läs mer

Anna-Lena Laurén

Sammetsdiktaturen

Relaterade artiklar

Foto: Oksana Yushko

25 maj 2021

Anna-Lena Laurén är Årets stilist