Foto: Oksana Yushko

Anna-Lena Laurén: ”Något nytt i det ryska samhället som kommer leda till förändring”

I den högaktuella boken Sammetsdiktaturen ger Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent oss inblick i det politiska spelet i Kreml – och bjuder med oss hem till vanliga ryska medborgare.

tisdag 09 februari 2021

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Det ser vi nästan dagligen i nyhetsbevakningen. Inte minst från de pågående protesterna mot Putin-regimen och för frisläppandet av Alexei Navalny.

Anna-Lena Laurén är sedan 2016 Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent och i sin bok Sammetsdiktaturen – nominerad till Stora journalistpriset i Finland – ger hon oss inblick i det politiska spelet i Kreml och bjuder också med oss hem till vanliga medborgare.

– Det finns idag väldigt många människor som protesterar mot Putin-regimen. Det finns en växande trötthet mot Putin-regimen. Det nya är att en stor del av demonstranterna inte bor i Moskva och St Petersburg. Det är människor från regionerna som protesterar, som vågar ta risken. Det är något nytt som jag märker av alltmer ute i det ryska samhället som kommer att leda till en förändring, säger Anna-Lena Laurén.

I Sammetsdiktaturen levandegör Anna-Lena Laurén det stora grannlandet i öst med sin djupa kunskap om hur landet fungerar och hur vardagen ser ut för invånarna i Ryssland.

– Den vanligaste missuppfattningen om Ryssland i Sverige är att man tror att ryssarna saknar information, att Ryssland är en totaldiktatur där befolkningen bara får riktad information och propaganda. Sanningen är att Ryssland är förvånansvärt öppet med tillgång till mycket oberoende och internationell media. Men ryssarna drar ofta andra slutsatser än vi gör av vad de läser och hör, fortsätter Anna-Lena Laurén.

Anna-Lena Laurén är bosatt i Sankt Petersburg. År 2015 tilldelades hon Publicistklubbens pris Guldpennan för ”engagerande rapportering med lyskraft och språklig rikedom”.

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.