Foto: Maria Annas

Kristina Sandberg släpper ny roman

En ensam plats är hennes första efter den omtyckta och prisbelönta trilogin om hemmafrun Maj.

fredag 12 februari 2021

Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare när de kom ut 2010-2014. Hon vann Augustpriset 2014 och har belönats med en rad stipendier och priser, senast Selma Lagerlöfs litteraturpris. Nu kommer Kristina Sandberg med en ny efterlängtad roman, En ensam plats

Det är våren 2016, och Kristina Sandberg är, sedan Augustpriset, en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden, den här möjligheten, fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, och längtar efter ledighet. 

Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter det får hon beskedet: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

– Texten kretsar till stor del kring frågan varför jag inte kom i kontakt med fiktionen, för det gjorde jag inte. Och jag tror att det hade att göra med krisen det innebär att bli allvarligt sjuk. Jag behövde inte hitta på för att ta reda på vad jag var med om. Utan jag behövde skriva det jag redan erfarit för att förstå vad som hade hänt, berättar Kristina Sandberg för Dagens Nyheter.

Eva Gedin, Kristina Sandbergs förläggare: 

– När jag första gången läste manuset kände jag nästan som en fysisk smärta. Det är en djupt gripande skildring av ett liv som stjälper i ett enda slag. Från en hektisk men stimulerande författartillvaro, hamnar hon på den ensamma plats som cancersjukdom – och omgivningens reaktioner på den – innebär. Samtidigt var det en stor lycka att få läsa denna självbiografiska roman som så tydligt kännetecknas av Kristina Sandbergs unika klara prosa.

Kristina Sandberg är uppvuxen i Sundsvall och debuterade 1997. Hon är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet.

En ensam plats utkommer den 6 maj.

206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.