Foto: Jerker Andersson

Eija Hetekivi Olsson: ”Mobbade barn måste gå till helvetet på jorden, varje dag”

Dagens Nyheter hyllar nya romanen De unga vi dödar som avslutar trilogin om Miira  – ”en bragd”. 

tisdag 10 augusti 2021

Prisbelönta Eija Hetekivi Olsson är tillbaka med De unga vi dödar, en drabbande mor-dotter-skildring. Romanen undersöker vuxenvärldens bemötande av utsatta barn och unga. Här möter vi åter Miira som vi lärde känna i Hetekivi Olssons debutroman Ingenbarnsland och uppföljaren Miira. I den nya boken har Miira fyllt 33 år och studerar till lärare, samtidigt som hennes egen dotter mobbas i skolan. Miira börjar desperat slåss för sitt barns rätt till respekt. För Novas liv och överlevnad.

Dagens Nyheters kritiker Anna Hallberg hyllar den senaste boken och hela trilogin: ”Miira-trilogin (är) såväl språkligt som tematiskt en bragd, det är sällan svensk litteratur har den här sortens kraft. Min impuls att begära mer, att inte nöja mig med det givna, är kanske inte heller en så konstig reaktion. Det är ju den hungern som finns i och väcks av Eija Hetekivi Olssons prosa.”

Även Sveriges Radios recensent Martina Lowden imponeras av boken: ”Eija Hetekivi Olssons val att slutligen skriva fram också den totala maktlösheten gör en redan stark romansvit ännu starkare. I stället för framgångssagan om slagskämpen får vi anhörigskildringen från slagfältet. Den är förkrossande.”

– Miira är en modig och vetgirig ungperson med mycket humor, berättar Eija Hetekivi Olsson. Hon är född och uppvuxen i fattigförorter med sina invandrade föräldrar och kämpar för en jämlik världsordning och respektfull skolvärld. Med starkord, men också med sina starknävar om det blir nödvändigt.

Var det självklart att skriva om skolan?

– Ja, skolan är Sveriges största arbetsplats, en disciplinerande institution som är komplex, både indoktrinerande och ifrågasättande, förtryckande och förstärkande, bakåtsträvande och framåtbildande. Hållasigpåmattande och resasigurmattandet. Dessutom har vi skolplikt. Alla barn MÅSTE gå till skolan. För våra mobbade barn innebär det att de måste gå till helvetet på jorden, varje dag. 

Det här är den tredje boken om Miira. Vinkar du hejdå till henne nu?

– Ja. Tre böcker om Miira räcker. I första boken, Ingenbarnsland, var Miira själv grundskoleelev. I andra boken som heter Miira var hon gymnasieelev, avhoppare, och i den här tredje boken, De unga vi dödar, är hon universitetsstudent, lärarpraktikant och mamma till Nova som är grundskoleelev. Skolcirkeln är boksluten. 

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juli 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.