Eija Hetekivi Olsson: ”Mobbade barn måste gå till helvetet på jorden, varje dag”

Foto: Jerker Andersson

Datum

10 Augusti 2021

Foto

Jerker Andersson

Prisbelönta Eija Hetekivi Olsson är tillbaka med De unga vi dödar, en drabbande mor-dotter-skildring. Romanen undersöker vuxenvärldens bemötande av utsatta barn och unga. Här möter vi åter Miira som vi lärde känna i Hetekivi Olssons debutroman Ingenbarnsland och uppföljaren Miira. I den nya boken har Miira fyllt 33 år och studerar till lärare, samtidigt som hennes egen dotter mobbas i skolan. Miira börjar desperat slåss för sitt barns rätt till respekt. För Novas liv och överlevnad.

Dagens Nyheters kritiker Anna Hallberg hyllar den senaste boken och hela trilogin: ”Miira-trilogin (är) såväl språkligt som tematiskt en bragd, det är sällan svensk litteratur har den här sortens kraft. Min impuls att begära mer, att inte nöja mig med det givna, är kanske inte heller en så konstig reaktion. Det är ju den hungern som finns i och väcks av Eija Hetekivi Olssons prosa.”

Även Sveriges Radios recensent Martina Lowden imponeras av boken: ”Eija Hetekivi Olssons val att slutligen skriva fram också den totala maktlösheten gör en redan stark romansvit ännu starkare. I stället för framgångssagan om slagskämpen får vi anhörigskildringen från slagfältet. Den är förkrossande.”

– Miira är en modig och vetgirig ungperson med mycket humor, berättar Eija Hetekivi Olsson. Hon är född och uppvuxen i fattigförorter med sina invandrade föräldrar och kämpar för en jämlik världsordning och respektfull skolvärld. Med starkord, men också med sina starknävar om det blir nödvändigt.

Var det självklart att skriva om skolan?

– Ja, skolan är Sveriges största arbetsplats, en disciplinerande institution som är komplex, både indoktrinerande och ifrågasättande, förtryckande och förstärkande, bakåtsträvande och framåtbildande. Hållasigpåmattande och resasigurmattandet. Dessutom har vi skolplikt. Alla barn MÅSTE gå till skolan. För våra mobbade barn innebär det att de måste gå till helvetet på jorden, varje dag. 

Det här är den tredje boken om Miira. Vinkar du hejdå till henne nu?

– Ja. Tre böcker om Miira räcker. I första boken, Ingenbarnsland, var Miira själv grundskoleelev. I andra boken som heter Miira var hon gymnasieelev, avhoppare, och i den här tredje boken, De unga vi dödar, är hon universitetsstudent, lärarpraktikant och mamma till Nova som är grundskoleelev. Skolcirkeln är boksluten. 

Relaterat

Om boken

Prisbelönta Eija Hetekivi Olsson är tillbaka med en drabbande mor-dotter-skildring. Romanen undersöker vuxenvärldens bemötande av utsatta barn och unga.

33-åriga Miira studerar till lärare på universitetet, praktiserar på ett gymnasium och jobbar i en mataffär för att få livet att gå runt. Sin egen förortsuppväxt har hon försökt förtränga - nu vill hon utbilda elever och skicka dem mot framtiden som belästa bazookas. Men varför får de inte lära sig att bli lärare på lärarutbildningen? Där snackas för mycket om kungar och andra gubbar, alldeles för lite om omvärlden och ingenting om hur man planerar en lektion. Samtidigt kommer det fram att Miiras 15-åriga dotter Nova är mobbad i skolan av både elever och lärare. Nova mår allt sämre, och Miira börjar desperat slåss för sitt barns rätt till respekt. För Novas liv och överlevnad.

De unga vi dödar är en intensiv relationsroman på ett glödande språk. Om föräldraskap och lärarskap. Om bergfast kärlek. Och om förtryck och dess följder som kan bli fullständigt livsfarliga.

Läs mer

Eija Hetekivi Olsson

De unga vi dödar

Relaterade artiklar

Foto: Jerker Andersson

10 augusti 2021

Eija Hetekivi Olsson: ”Mobbade barn måste gå till helvetet på jorden, varje dag”