Skjutningarna ökar – varifrån kommer vapnen?

I boken Vapensmederna har grävreportrarna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle följt vapnens väg. Från jaktbutiker och radhuskällare till kriminella gäng och nätverk.

fredag 20 augusti 2021

Skjutningar och sprängningar har blivit allt vanligare i Sverige. Det organiserade våldet drabbar både gängmedlemmar och oskyldiga bystanders. Men varifrån kommer alla vapen som används vid skjutningarna? Hur kan tonårsgrabbar beväpna sig med halvautomatiska pistoler och militära automatvapen?

Grävreportrarna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle följer i boken Vapensmederna vapnens väg från vapenhandlare i Europa och svenska jaktbutiker som säljer stora mängder vapendelar licensfritt, till radhuskällare och hemmaverkstäder där självlärda vapensmeder mekar ihop de skjutvapen som sedan säljs vidare till kriminella.

Under tiden står polis och politiker till synes handfallna inför det eskalerande våldet. Hur kunde det bli så här? Vilka är människorna bakom skjutningarna? Hur stoppar vi dem?

– Den underliggande tesen som vi driver i vår bok är att den illegala vapenmarknaden och den legala har beröringspunkter, de flyter ihop. Och i Sverige är det vapensmederna som gör det möjligt, säger Mathias Ståhle till SVT Nyheter.

– Jag tror det är väldigt få som på frågan om var vapenhandeln i Sverige sker svarar i en lada i Sörmland, ett radhus i Mellansverige, på en bondgård i Skåne eller sommarstuga i Småland. Men det är här vi har hittat de största fallen, det är där den här vapenhanteringen sker.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Albin Grenholm
Utgiven: augusti 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.