Foto: Magnus Liam Karlsson

Balsam Karam och Kjell Espmark nominerade till Augustpriset

Singulariteten och Återliv har chans att bli Årets svenska skönlitterära bok när priset delas ut 22 november. 

tisdag 19 oktober 2021

Balsam Karam och Kjell Espmark finns bland de nominerade till årets Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Priset delas ut den 22 november och går att se under en direktsändgala på augustpriset.se.

Balsam Karam, född 1983, debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten. Tidigare i år kom hennes roman Singulariteten, ett sorgearbete i tre delar som även den hyllades av de svenska kritikerna.

”Att läsa är som att dricka direkt ur en tårflod. Balsam Karams nya roman är ohyggligt stark”, skrev Aftonbladets Rasmus Landström. 

I Dagens Nyheter skriver Viola Bao: ”Är Balsam Karam ett av Sveriges mest begåvade, originella och relevanta författarstjärnskott? Jag tror det. Jag hoppas att hon aldrig slutar skriva.”

Augustprisjuryns motivering lyder:

”Vid centrum av ett svart hål råder singularitet, en gravitation utan slut. I en tät och lyrisk roman skriver Balsam Karam fram både förlustens oändliga tyngd och världens stora brutalitet, och ur tre olika livsöden framträder en gemensam mänsklighet. Singulariteten är ett litterärt sorgearbete präglat av språklig täthet och formmässig elegans, med blick för skönheten i livets mörka materia.”

Kjell Espmark. Foto: Cato Lein

Kjell Espmark är en av Sveriges främsta diktare. Född 1930, poet, romanförfattare och litteraturvetare, och är sedan 1981 ledamot av Svenska Akademien. Han är publicerad på ett tjugotal språk och har också tilldelats flera internationella priser.  

Diktsamlingen Återliv utgör den tredje delen i en trilogi som inleddes med Skapelsen och fortsatte med Kvällens frihet

Augustprisjuryns motivering lyder:

”När Kjell Espmark ställer samman sina tre senaste verk är skapelsen pågående och ingenting slutgiltigt avgjort. Läsaren ledsagas genom sekler och kontinenter i en dikt vars klang fortsätter ringa. Bilderna är skarpa, porträtten levande och musiken i språket en orkester som ledigt rör sig mellan de stora uttrycken och de hudnära. Återliv är något så ovanligt som en dikt alla kan hitta hem i.”

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.