Foto: Elvira Glänte

”Agnes Lidbeck har åstadkommit ett praktverk”

Den nya romanen Nikes bok möts av strålande kritik i de svenska tidningarna.

tisdag 26 oktober 2021

Agnes Lidbecks roman Nikes bok inleds under tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. Vi möter Janne, vars familj har fiskat torsk så länge man minns, och Rosmarie som vet precis hur livet kommer att bli – som mammas. Tommy och Karin dricker svala drinkar, barnen leker under ekarna på Näs, ett paradis. Alla har sin plats.

Så kommer det okända in. Olle, Sonja och Nike. En helt annan sorts familj. Med dem kommer kärleken och dess livsfarliga konsekvenser.

De svenska kritikerna imponeras av Nikes bok.

”Agnes Lidbeck har åstadkommit ett praktverk. Omfånget är imponerande, visst, men genomförandet desto mer så. Med den här romanen framträder något helt nytt i författarskapet, en distinkt skillnad mot de tidigare romanernas korta, närmast schematiska effektivitet.”
Svenska Dagbladet

”... till sist knyter Lidbeck ihop allting så snyggt att jag närapå sitter och gapar … med Nikes bok känns det som att hon har brutit sig loss ur en estetik som i längden riskerade att stelna och i den piskande vinden från Östersjön hittat en förlösande litterär frihet.”
Dagens Nyheter

”Lidbeck är en skicklig, mångbottnad berättare som vet hur man driver handlingen framåt och hur man manipulerar känslor hos läsaren…”
Göteborgs-Posten

”Lidbecks främsta verk hittills … För mig är Nikes bok en ytterst gripande historia, skriven i en stram form … briljant hopkommen och har naturligtvis varit ett enormt kraftprov att genomföra.”
Skånska Dagbladet

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Ludvig Josephson
Utgiven: november 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.