Foto: Elvira Glänte, Carla Orrego Veliz

Agnes Lidbeck och Balsam Karam nominerade till SvD:s litteraturpris

Böckerna Nikes bok och Singulariteten kan få priset som delas ut i december.

tisdag 02 november 2021

Svenska Dagbladets litteraturpris har delats ut i över 75 år. Priset går till ”en aktuell bok av en lovande svensk författare vars författarskap är under stark utveckling”. 

I år finns Agnes Lidbecks Nikes bok och Balsam Karams Singulariteten bland de nominerade. 

Agnes Lidbeck är född 1981 och och Nikes bok är hennes femte bok. Hon tilldelades Borås Tidnings debutantpris för romanen Finna sig 2017. Nikes bok sträcker sig över generationer och utspelar sig i Kummelvik på Österlen.

Svenska Dagbladets kritker Therese Eriksson skriver i sin recension att det är ”ett praktverk Agnes Lidbeck har åstadkommit” med Nikes bok.

Balsam Karam, född 1983, debuterade med romanen Händelsehorisonten 2018. Hennes andra bok Singulariteten kom i år och är en bok i tre delar som alla kretsar kring förlusten av ett barn och den efterföljande sorgen.

”Det är ett säreget språk – jag kan inte komma på någon annan i svensk samtidslitteratur som skriver som Karam – med en påfallande skönhet”, skriverTherese Eriksson i sin recension av boken.

Vem som får priset avslöjas i december.

Juryn består i år av Lisa Irenius och Madelaine Levy från SvD samt kritikerna Therese Eriksson, Sebastian Lönnlöv, Henrik Sahl Johansson och Jenny Aschenbrenner. 

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2021
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.