Mandy Demuth

I skuggan av en pjäs

Sverigeaktuella Lo Dagerman och Nancy Pick om arvet efter Stig Dagerman och Etta Federn.

måndag 06 februari 2017

Under 1947 arbetade Stig Dagerman, vid tidpunkten en av landets mest omsusade författare, febrilt med en ny pjäs. Pjäsen får titeln Skuggan av Mart och handlar om en kvinna och hennes två söner. Förebilderna för pjäsen är den österrikisk-judiska författarinnan Etta Federn och hennes två söner Jean, död hjälte i den franska motståndsrörelsen, och den yngre Michel. Stig Dagerman besökte Etta Federn i Paris några veckor innan han börjar arbeta med sin pjäs.

Ungefär sextio år senare kontaktas Lo Dagerman, Stigs dotter med skådespelerskan Anita Björk, av Nancy Pick – en amerikansk släkting till Etta Federn. Hon har hört talas om pjäsen och vill veta mer.

Skuggan av Mart kommer att föra samman Nancy och mig, men pjäsen driver oss också isär”, berättar Lo Dagerman. ”Varför har Stig skapat ett så grymt porträtt av Etta? Varför ville han ställa ett sådant monster till modersgestalt på scen? Vad hände egentligen när Stig och Etta möttes?”

Lo Dagerman och Nancy Pick har på varsitt håll bedrivit ”en högst personlig och passionerad forskning” och bestämde sig för att gemensamt fortsätta att undersöka pjäsens uppkomst, vilket resulterade i boken Skuggorna vi bär som nu kommer ut. ”Det här är kanske vår chans att verkligen komma Etta och Stig in på livet”.  

Lo:
Pjäsen som Stig kommer att skriva efter sitt möte med Etta är våldsam och brutal. Rakt igenom. I Skuggan av Mart trakasserar en mor sin son tills hans i ett tillstånd av vansinne dödar henne. Jag tror inte att Nancy vet det.

Nancy:
Jag beställer Stigs samlade dramatik från Sverige. När boken anländer skriver jag in några av de första sidorna i Google Translate, men att dechiffrera dem visar sig vara för svårt. Så i två års tid ligger Skuggan av Mart på golvet i mitt arbetsrum. Ett mysterium. 

Boken har mötts av strålande recensioner, bland annat i Aftonbladet som skriver: ”Lo Dagerman och Nancy Pick besitter det intellektuella modet att skärskåda fädernas skuggor. Med imponerande energi och tålamod gräver de fram fakta och fyller igen luckor.” 

Nu kommer Lo Dagerman och Nancy Pick till Stockholm för att tala om boken.  Den 14 februari kl. 18.00 arrangerar vi en författarkväll med de båda i Norstedtshuset på Riddarholmen.

Samtalet kring boken Skuggorna vi bär leds av Yukiko Duke och hålls på engelska. Vi bjuder på dryck och tilltugg och boken finns att köpa under kvällen. 

Plats: Tryckerigatan 4, Riddarholmen, Stockholm
Tid: 18:00

Anmälan gör du senast den 10 februari på osa@norstedts.se. Skriv ”Författarkväll Dagerman” i ämnesraden. Du får gärna bjuda med dig en vän, uppge i anmälan om det är en eller flera personer som kommer. 

203 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.