Bobo Karlsson har avlidit

Författaren och journalisten Bobo Karlsson har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 70 år gammal.

onsdag 08 mars 2017

Bobo var något av en legend bland svenska journalister. 1978 var han med och startade tidningen City. Det var ett magasin av internationellt snitt som, även om den bara fanns under kort tid, blev en förebild för många senare tongivande tidningar.

Ända sedan 1970-talet skrev Bobo om de stora världsstäderna och DN kallade honom ”Sveriges bästa urbanista”, något han själv var mycket stolt över. Han anlitades av en mängd stora dagstidningar och magasin. Under en tid bodde han i New York, men fastnade senare framför allt för Brasilien. Den sista tiden bodde han i Stockholm.

På 1980-talet skrev han böckerna New York, New York: En guide till 80-talets metropolis (1981) och Drömmen om Kalifornien: Los Angeles, San Francisco & Las Vegas (1984) tillsammans med fotografen Hasse Persson, utgivna på Prisma.

Hans senaste två böcker på Prisma och Norstedts blev Urban Safari: 12 storstäder (2009) och Urban Safari 2: 12 nya storstäder (2013), som blev oerhört uppskattade.

Vi på förlaget är tacksamma för att vi fick ge ut dessa böcker och inte minst att vi fick lära känna Bobo. Både förläggare och redaktörer som arbetade med Bobo kommer att minnas honom med stor värme.

Hans texter hade alltid skyhög densitet, och bakom varje drastisk vändning och oväntade ordval låg gediget tänkande. Att jobba med Bobo betydde ofrånkomligen att världen blev större.

Bobo återvände regelbundet till sitt kära Gamla stan, men var samtidigt alltid på väg till nästa stad – New Orleans, Bangkok eller hem till ”sommarstugan” – den lilla arbetslägenheten i Rio de Janeiro.


En längre intervju med Bobo Karlsson gjordes häromåret av Klas Ekman i podcastserien Banbrytare.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.