Norstedts topplista

Foto: Göran Segeholm

Datum

20 Mars 2017

Foto

Göran Segeholm

Norstedts topplista uppdateras varje måndag och listar de fem hetaste, nyutkomna titlarna just nu. Här är veckans topplista:

1. Agnes Lidbeck – Finna sig

Agnes Lidbecks kritikerhyllade debut Finna sig är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Expressens Jens Liljestrand skriver att boken är ”en skildring av en modern kvinnas liv som tjänare åt patriarkatet – åt pojken, mannen, gubben. I den hårt stiliserade gestaltningen är Annas enda mål att vara, för att tala med Sonja Åkesson, vit mans slav.”


2. Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyurus nya roman handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. ”Anyurus förtrollningsförmåga överträffar George Orwells”, skriver Expressen Kulturs Per Wirtén. 


3. Annah Björk, Mattias Beijmo – Båt 370: Döden på Medelhavet

Denna personliga resa mot sanningen om vad som hände Båt 370, som gick under i vågorna på Egeiska havet, skildrar ett massmord med politiska förtecken. Båt 370: Döden på Medelhavet är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser. Läs mer om boken här.


4. Anna Jansson – Det du inte vet

Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet – den nya kriminalromanen om Maria Wern. "Ett verkligt stycke Sverige i form av en deckare, och bland det bästa Jansson har skrivit", skriver Femina. 


5. Martin Engmark – En enastående karriär

Martin Engbergs En enastående karriär är en intellektuell underhållningsroman om allas vår rädsla för att misslyckas och att inte ens göra det särskilt övertygande. Kritikerna är lyriska, DN:s Malin Ullgren skriver till exempel: ”Jag är genuint road under hela läsningen av en roman som balanserar fint mellan rolighet, lätthet och ett medkännande berättande.”

Relaterat

Om boken

Kom kustbevakningen? Det är sjuåriga Lamis sista ord innan hon försvinner i vågorna på Egeiska havet. När solen går upp ligger livlösa kroppar på turiststranden. På en klippa i havet står tolv unga män som lyckats simma i land.

Det är den 5 januari 2016 och svenska politiker pratar om flyktingpaus. EU gör överenskommelser med Turkiet för att hindra människor att fly in i unionen medan den maffiastyrda flyktingsmugglingen omsätter miljardbelopp. President Erdogan fängslar kritiska journalister i ett land som alltmer liknar en diktatur.

Författarnas personliga resa mot sanningen är en icke-fiktiv thriller om ett massmord med politiska förtecken. Båt 370 är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.

Läs mer

Mattias Beijmo, Annah Björk, Stig Söderlind

Båt 370

Om boken

Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet.

Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. Både miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen väntar ivrigt på hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvän under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten.

Tomas Hartman för en förtvivlad kamp mot tiden för att finna sin dotter. Han vet hur ängslig och sårbar hon egentligen är och hur hårt hon får kämpa mot sina egna demoner.

Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet - den nya kriminalromanen om Maria Wern.

Några pressröster:
"Ett verkligt stycke Sverige i form av en deckare, och bland det bästa Jansson har skrivit." Femina

"Anna Jansson kan det här med att bygga spännande vardagshistorier utan spekulativt våld. Tack för det!" Tara

"Det du inte vet är absolut en av hennes bästa deckare." LitteraturMagazinet

Läs mer

Det du inte vet

Anna Jansson

Det du inte vet

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Om boken

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Läs mer

Finna sig

Agnes Lidbeck

Finna sig

Om boken

Jonas ska disputera i litteraturvetenskap men det slutar med platt fall under förnedrande former. Under de följande veckorna sätts allt i gungning. Det tar slut med flickvännen och han står snart utan bostad och framtidsplaner. Det enda han har kvar från sitt tidigare liv är jobbet på biblioteket. Så han driver runt på universitetet och inleder en kärleksrelation med sin handledare Pia.

När Stefan, professorn med rockstjärnestatus och Jonas forne handledare, återvänder till universitetet efter en utomlandsvistelse, vaknar tanken på revansch. Om Stefan förmått hjälpa honom ens det minsta så hade väl inte avhandlingen misslyckats? Med påståendet om att det i bokmagasinet finns ett tidigare okänt brev av Michel Foucault lockar Jonas sin ex-handledare allt djupare in i det labyrintiska biblioteket.

Martin Engbergs En enastående karriär är en intellektuell underhållningsroman om allas vår rädsla för att misslyckas och att inte ens göra det särskilt övertygande.

Läs mer

En enastående karriär

Martin Engberg

En enastående karriär