Svensk Bokkonst 2016 belönar tre Norstedtstitlar

Datum

24 Mars 2017

Igår delades priset Svensk Bokkonst 2016 ut under ett vernissage på Kungliga biblioteket i Stockholm. I år belönades inte mindre än tre av Norstedts böcker.

I köket hos Maj av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn är juryns favorit bland de 25 vinnarna i Svensk Bokkonst 2016.

Juryns motivering lyder:

”Juryns favorit blickar bakåt och skapar habegär. Varje detalj är omsorgsfullt vald – från omslagets mönstrade överdrag med nedsänkt bild till inlagans typografi och illustrationer med faksimila inslag som knyter an både till Kristina Sandbergs böcker och till folkhemstiden. Gediget bokbinderi på ett bruksband förstärker intrycket. En hyllning till doldisen i folkhemmet – den samvetsgranna och kvalitetsmedvetna husmodern.”

I och med utnämnandet förärades I köket hos Maj prisstatyetten Den Gyllene boken, formgiven av Ernst Billgren.

Lotta Kühlhorn får även pris för omslaget till Karolina Ramqvists Det är natten.

Lukas Möllersten får pris för sitt omslag till Johan Tells bok En cyklo pedi.

”Jag hade varit och tittat på massor av tidstypiska foton i KF:s arkiv”, berättar Lotta om arbetet med omslaget till I köket hos Maj. ”Där fanns massor av fina bilder från KF:s provkök (och en massa bilder på mat från förr). Jag ville ha en vardaglig situation i köket, med händer som gjorde något. Fotot kolorerade jag. Bakgrundsmönstret, med en typisk 50-talskänsla, gjorde jag genom att dra långa linjer för hand på ett papper. (Tänkte medan jag gjorde det att varje linje motsvarade en dag i köket hos Maj). Sedan la jag ihop allt till ett lite klassiskt kokboksomslag och provade tre olika färgställningar i pastelltoner. Beige-grått, blågrått och rosabeige med svart text. Den rosa valdes och texten ändrades till blå”.

Om omslaget till Det är natten: ”Vi hade tidigt en idé om att det skulle vara ett typografiskt omslag, gärna att texten skulle starta redan på omslaget. Ett lustfyllt uppdrag där det mesta handlar om val av typsnitt, storlek på text och placering. Det är skönt att få gå ner i detaljnivå och jag tycker mycket om det lilla formatet. Karolina var sugen på en grå bok och det var också så härligt, jag har inte gjort något helgrått omslag förut. Sedan valde vi ett gråtonat papper (kalkgrau) som visade sig inte finnas i rätt gramvikt, så vi fick trycka färgen på ett vitt papper. Pappret trycktes på båda sidor så att det skulle kännas som om det var ett genomfärgat papper”.

Lukas Möllersten om sitt omslag till En cyklo pedi:

”Det var lite som att jag undermedvetet gått och väntat att någon skulle be mig illustrera och formge en cykelbok för när jag väl fick uppdraget hade jag en ganska klar bild av hur jag ville göra. Screentrycksestetiken med få färger, övertryck och lite misspass mellan färglagren ligger mig varmt om hjärtat och nu fanns äntligen en bok där det passade in. Jag gjorde en klassisk cykelplansch i det manéret och när jag lät den löpa över hela omslagets bredd skapades naturliga ytor för såväl titel som baksidestext. Det kändes självklart och som tur var tyckte alla andra inblandade också det.”

Juryn bestod i år av Beata Boucht, Per Anders Hübner, Eva Knapp, Björn Larsson, Tove Marling Kallrén, Matilda Plöjel, Fredrika Siwe och Linda Sörensen. Läs mer om priset och juryns motiveringar här.

Relaterat

Om boken

"Att vilja träffa en författare för att man tycker om det han skriver är som att vilja träffa ankan för att man tycker om ankleverpastej." Så skriver Margaret Atwood om författarroll och skrivande.

Det är också utgångspunkten för Karolina Ramqvists personligt hållna essä som handlar om en författare som just står i begrepp att lansera sin nya bok. Scenen är författarens skrivhörna i hemmet. En skildring av splittringen mellan yrkesroll och modersroll, att vara kvinnlig författare och värna om det egna rummet.

Karolina Ramqvist ger ut en berättelse i ett nytt format. Lite längre än en novell, lite kortare än en roman.

Läs mer

Karolina Ramqvist

Det är natten

Om boken

Kristina Sandbergs succéromaner om hemmafrun Maj utspelar sig till stor del i köket. Nu får Maj sin egen kokbok, med maten hon lagar i romanerna. Här har Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn samlat ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla: Husmoderns köksalmanack från 1933 har hon med sig in i äktenskapet. Prinsessornas kokbok blir en viktig husmorsbibel, men ibland kan Kooperativa förbundets behändiga receptsamling vara nog så praktisk. Här finns husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten.

När Maj gifter sig med fabrikör Tomas Berglund får hon en ny roll att spela. Som maka, mor och hemmafru har hon aldrig en ledig stund. Hönset ska tas ur, köttet långkokas och kakdegar ständigt sättas. Ingen som har läst böckerna kan glömma scenen där Maj tar sig an den skräckinjagande gäddan. Maj uttrycker sig själv genom maten - med toscapäronen som nygift klassresenär, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Här finns också rikligt med favoritcitat ur romanerna och stämningsfulla arkivbilder. I nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder. Fram träder en större bild av Maj i hennes trånga men välplanerade folkhemskök.

Läsarna av romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris har redan tagit Maj till sina hjärtan. I den här kokboken får vi följa henne på en resa genom flera decenniers svensk kokkonst. Ett stycke mat- och kulturhistoria som säger mycket om vad det kunde innebära att vara kvinna och husmor förr.

Läs mer

I köket hos Maj

Lotta Kühlhorn, Kristina Sandberg

I köket hos Maj

Om boken

Cykling ligger i tiden, som miljövänligt transportmedel, som hobby, som accessoar, och den här boken lyckas fånga många olika delar av cyklingens identitet och bakgrund. Här blandas stort och smått, nördigt och brett, viktigheter med det mer lättviktiga. Det kan handla om stadsplanering och kvinnoförtryck, men också om det absolut bästa sättet att laga en punktering eller varför alla blir vackrare på cykel.

Genom alfabetiska nedslag utvecklar sig En cyklo pedi till ett slags reseskildring - genom historien och genom besök på platser som är viktiga nav för cyklingen idag. Författaren Johan Tell besöker Bianchis fabrik utanför Milano, cyklar en etapp av Tour de France, hälsar på i Brooks sadelfabrik i Birmingham, letar efter fixiens födelse i New York, tar sig fram på kullersten i Flandern och hänger på cykelkafé i Barcelona. Och gör många stopp på vägen: via Albert Einstein, fusk och materialval, bland annat. Det blir en överraskande, lärorik och hela tiden underhållande cykelresa.

Läs mer

En cyklo pedi

Johan Tell, Lukas Möllersten

En cyklo pedi