Svensk Bokkonst 2016 belönar tre Norstedtstitlar

Lotta Kühlhorn är juryns favorit för sin ”hyllning till doldisen i folkhemmet”.

fredag 24 mars 2017

Igår delades priset Svensk Bokkonst 2016 ut under ett vernissage på Kungliga biblioteket i Stockholm. I år belönades inte mindre än tre av Norstedts böcker.

I köket hos Maj av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn är juryns favorit bland de 25 vinnarna i Svensk Bokkonst 2016.

Juryns motivering lyder:

”Juryns favorit blickar bakåt och skapar habegär. Varje detalj är omsorgsfullt vald – från omslagets mönstrade överdrag med nedsänkt bild till inlagans typografi och illustrationer med faksimila inslag som knyter an både till Kristina Sandbergs böcker och till folkhemstiden. Gediget bokbinderi på ett bruksband förstärker intrycket. En hyllning till doldisen i folkhemmet – den samvetsgranna och kvalitetsmedvetna husmodern.”

I och med utnämnandet förärades I köket hos Maj prisstatyetten Den Gyllene boken, formgiven av Ernst Billgren.

Lotta Kühlhorn får även pris för omslaget till Karolina Ramqvists Det är natten.

Lukas Möllersten får pris för sitt omslag till Johan Tells bok En cyklo pedi.

”Jag hade varit och tittat på massor av tidstypiska foton i KF:s arkiv”, berättar Lotta om arbetet med omslaget till I köket hos Maj. ”Där fanns massor av fina bilder från KF:s provkök (och en massa bilder på mat från förr). Jag ville ha en vardaglig situation i köket, med händer som gjorde något. Fotot kolorerade jag. Bakgrundsmönstret, med en typisk 50-talskänsla, gjorde jag genom att dra långa linjer för hand på ett papper. (Tänkte medan jag gjorde det att varje linje motsvarade en dag i köket hos Maj). Sedan la jag ihop allt till ett lite klassiskt kokboksomslag och provade tre olika färgställningar i pastelltoner. Beige-grått, blågrått och rosabeige med svart text. Den rosa valdes och texten ändrades till blå”.

Om omslaget till Det är natten: ”Vi hade tidigt en idé om att det skulle vara ett typografiskt omslag, gärna att texten skulle starta redan på omslaget. Ett lustfyllt uppdrag där det mesta handlar om val av typsnitt, storlek på text och placering. Det är skönt att få gå ner i detaljnivå och jag tycker mycket om det lilla formatet. Karolina var sugen på en grå bok och det var också så härligt, jag har inte gjort något helgrått omslag förut. Sedan valde vi ett gråtonat papper (kalkgrau) som visade sig inte finnas i rätt gramvikt, så vi fick trycka färgen på ett vitt papper. Pappret trycktes på båda sidor så att det skulle kännas som om det var ett genomfärgat papper”.

Lukas Möllersten om sitt omslag till En cyklo pedi:

”Det var lite som att jag undermedvetet gått och väntat att någon skulle be mig illustrera och formge en cykelbok för när jag väl fick uppdraget hade jag en ganska klar bild av hur jag ville göra. Screentrycksestetiken med få färger, övertryck och lite misspass mellan färglagren ligger mig varmt om hjärtat och nu fanns äntligen en bok där det passade in. Jag gjorde en klassisk cykelplansch i det manéret och när jag lät den löpa över hela omslagets bredd skapades naturliga ytor för såväl titel som baksidestext. Det kändes självklart och som tur var tyckte alla andra inblandade också det.”

Juryn bestod i år av Beata Boucht, Per Anders Hübner, Eva Knapp, Björn Larsson, Tove Marling Kallrén, Matilda Plöjel, Fredrika Siwe och Linda Sörensen. Läs mer om priset och juryns motiveringar här.

239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
85 kr Bok - Danskt band
Utgiven: september 2016
203 kr Bok - Danskt band
Utgiven: april 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.