Foto: Caterina Turroni

2000-talets första stora kvinnliga manifest?

I kölvattnet av höstens metoo-uppror kommer historieforskaren Mary Beards bok Kvinnor och makt – en diagnos av den västerländska kulturens maktstrukturer.

onsdag 21 februari 2018

Efter höstens metoo-uppror är behovet av att förstå mekanismerna bakom nedtystandet av kvinnor mer angeläget än någonsin. Mary Beard är en av världens främsta historieforskare och kanske den mest kvalificerade personen att plocka isär den västerländska kulturens inbyggda kvinnofientlighet. 

Beards nya bok Kvinnor och makt har i utländsk press redan beskrivits som den viktigaste boken i sitt fält sedan Kate Milletts Sexual Politics från 1970. Intresset för frågorna som Beard ställer har inte bara synts i media, utan även i försäljningsstatistiken. I januari toppade boken till exempel Sunday Times bestsellerlista. Efter 2017 års kollektiva feministiska uppvaknade och en iver att göra upp med gamla strukturer, är det nu vi är redo för 2000-talets stora feministiska manifest?

I Kvinnor och makt redogör Beard på ett slagkraftigt sätt för hur kvinnor som har tagit plats genom historien har behandlats. Med exempel från mytologin, historieskrivningen och populärkulturen målar Mary Beard upp en tidslinje – från det antika Grekland till dagens nättrollande i sociala medier – där hon ger konkreta exempel på hur kvinnor har tystats ner. Historiskt sett, menar Beard, har kvinnors röster representerat en subversiv kraft som har utgjort ett hot mot staten och makten; att framgångsrikt socialiseras in till att bli man har därför stått i nära relation till ens förmåga att tysta ner kvinnor.

I Kvinnor och makt drar Beard det hela ett varv till – hon menar att det är en förenkling att beskriva nedtystandet av kvinnor som ett renodlat tecken på kvinnohat. Uteslutandet av kvinnor i maktens rum beskriver hon snarare som ett kollektivt felslut, där vi har fostrats in till att likställa makt med manlighet. Utifrån sina personliga erfarenheter och historiska exempel ställer Mary Beard frågan: Om kvinnorna inte befinner sig helt innanför maktens strukturer, då är det väl makten vi behöver förändra snarare än kvinnorna?

Kvinnor och makt är inte bara en historisk redogörelse, det är en argumentation i varför kvinnor inte ska anpassa sig efter maktens manligt kodade spelregler. Beard menar att vi bör skifta makt från att vara en egenskap som enskilda individer besitter – till att beteckna ett kollektivt görande.

Med Kvinnor och makt ställer Beard inte bara en diagnos av den västerländska kulturens maktstrukturer – hon kommer dessutom med förslag på botemedel.

Mary Beard är medlem av British Academy och American Academy of Arts and Sciences och gav 2016 ut boken SPQR, där hon tittar på Roms historia från en ny synvinkel.

179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.