Foto: Caroline Tibell

Rebecka Edgren Aldéns boksommar

Den pocketaktuella spänningsförfattaren tipsar om åtta böcker hon tycker alla ska läsa i sommar, från feelgood till dystopi.

lördag 30 juni 2018

Författaren Rebecka Edgren Aldén, aktuell med pocketutgåvan av Och blomstren dö, planerar vanligtvis väldigt lite inför semestern — inget förutom läsningen.

— Den älskar jag att planera och göra långa läslistor till mig själv, och till min man. Jag är noga med att blanda genrer ordentligt. Det ska vara som en påse gott och blandat. Här har jag valt åtta böcker jag tycker att ni ska läsa i sommar, om ni inte redan har gjort det!

— Själv ska jag bland annat läsa En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Frankenstein av Mary Shelley samt en rad andra böcker inför mina samtal och seminarier på Crimetime Göteborg och Bokmässan i september. 

 

Åtta böcker att läsa i sommar:

Roman: Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout, en osentimental och oerhört vackert skriven bok om en mor-dotter-relation. 

Feelgood: Gröna fingrar sökes av Annika Estassy, för att det är en liten pralin, så mysig och berörande. Man blir alldeles varm i hjärtat av att läsa den. 

Biografi: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer, för att jag är så glad att jag läste den, och upptäckte Ester Blenda Nordström - vilken kvinna, journalist och förebild. Visar också hur modernt det var förr, och hur konservativa vi är i dag. Tror inte att en sådan kvinna hade blivit folkkär i dag, tyvärr. Oerhört bra bok!

Klassiker: Dödssynden av Harper Lee, en riktigt bra klassiker, som är extra viktig att läsa i dag. Om fördomar och om att våga stå upp för mänskliga rättigheter, även när omgivningen beter sig som en mobb. 

Deckare: Ögonvittnet av Anna Bågstam, för att det hör sommaren till att läsa deckare på sommaren. Första boken i en tänkt serie om antihjältinnan Harriet, som man genast tar till sitt hjärta. Utspelar sig i ett somrigt Skåne. 

Dystopi: Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, har varit helt uppslukad av tv-serien om det dystopiska Gilead, som bara känns som att det blir mer och mer nära ... Fruktansvärt otäck. I sommar måste jag läsa boken!

Psykologisk thriller: Kvinnan i fönstret av A J Finn, för att jag ÄLSKAR psykologiska thrillers, den genre jag själv skriver i, och det här är en riktigt bra sådan, med en massa Hitchcock-referenser (som min första också hade). Otroligt smart och rappt skriven, och väldigt spännande. 

Reportage/dokumentär: Vargattacken av Lars Berge, fruktansvärt intressant om när en ung djurvårdare dödades av vargar på Kolmården. Handlar mer om människor än om vargar egentligen. Säger mycket om vår syn på oss själva och naturen. Riktigt bra!

55 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.