Foto: Kajsa Göransson

Tekla Berg – akutläkaren som provocerar alfahannar

Christian Unges nya thriller i sjukhusmiljö – Går genom vatten, går genom eld – skildrar en plats för diagnoser på liv och död.

torsdag 28 mars 2019

Christian Unges Går genom vatten, går genom eld är startpunkten för en ny serie som utspelar sig i dramatikens högborg: akutmottagningen på ett av Stockholms största sjukhus, det fiktiva Nobelsjukhuset. En plats för diagnoser på liv och död, politiska intriger och våldsamma uppgörelser i den undre världen.

Möt Tekla Berg, akutläkare med en speciell förmåga: ett exakt fotografiskt minne. Hennes största gåva och värsta fiende.

– Teklas fotografiska minne provocerar konkurrerande alfahanar, berättar Christian Unge. Det ligger henne också i fatet. För hur blir man av med alla bilder man samlat på sig under dagen? Tekla utvecklar sina egna metoder för att sortera minnen och komma ner i varv. Samtidigt försöker hon rädda sin älskade bror från heroinet som han både använder och langar.

Christian Unge är till vardags överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, något han skildrade öppenhjärtigt i boken Har jag en dålig dag kanske någon dör som kom ut förra året. Har han lånat något från sin egen yrkesvardag till den här boken?

– I princip allt. Jag har använt mig av mina egna drömmar, tillkortakommanden och patientmöten som läkare, blandat in olika drag från färgstarka läkare jag mött, från Norrland till Paris, Kongo och Los Angeles. Och i fokus finns hela tiden de medicinska gåtorna, de kluriga diagnoserna som alltid fascinerat mig. Blandat med adrenalinet som tillkommer varje gång jag går in i akutrummet.

Nobelsjukhuset är den södra, anrika konkurrenten till det nya skrytbygget NSK i norr, och styrs med järnhand av direktör Monica Carlsson. Hon har en helt egen agenda för sjukhuset och hennes motiv för att lyfta fram Tekla Berg som sjukhusets nya stjärnläkare är kanske inte helt nobla.

– Teklas värld, med Nobelsjukhuset i centrum, är som en blandning mellan The Wire och Nurse Jackie, med ett stänk av Breaking Bads ”larger than life”-känsla, säger Christian Unge.

Hur föddes Tekla Berg och Går genom vatten, går genom eld?

– Den här boken är resultatet av tjugo års skrivande och tre års sökande efter den perfekta arenan och den optimala huvudkaraktären. Tekla är på många sätt ett destillat av alla fantastiska, och samtidigt komplexa, kvinnliga läkare jag har stött på under alla år i sjukvården.

207 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
145 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.