Foto: Alexandra A. Ellis, Kajsa Göransson

Amanda Svensson och Nina Wähä nominerade till tidningen Vi:s litteraturpris

Författarna till romanerna Ett system så magnifikt att det bländar och Testamente kan få priset som delas ut till en författare som är ”på väg”.

torsdag 27 februari 2020

Tidningen Vi:s litteraturpris delades ut första gången 1947. Det går till en författare som utkommit under året och som är ”på väg”, som har debuterat men gett ut max fem romaner för vuxna. Årets vinnare presenteras i Vi:s aprilnummer.

Bland de nominerade i år finns två av förra årets mest hyllade och omtyckta romaner, Nina Wähäs Testamente och Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar.

Juryns motivering för Amanda Svensson:

”Med hängiven lust till berättandet och obändig tro på fiktionens egenvärde skildrar Amanda Svensson trillingarna Sebastian, Clara och Matilda. Historien om deras liv på olika fält i varsitt hörn av världen blir till ett maximalistiskt romanbygge, som vidgar läsarens sinnen inför verklighetens möjligheter just genom att vara så skamlöst skönlitterärt.”

Juryns motivering för Nina Wähä:

”Med stort självförtroende, skicklighet och sprittande berättarglädje ger Nina Wähä i sin tredje roman liv åt familjen Toimi och alla deras tolv barn i finska Tornedalen. Testamente är en medryckande, ömsint och komplex historia om rötter, klass och kärlek – som visar hur mödosamt livet kan vara, för alla.”

Årets jury består av Peter Fröberg Idling (författare, Vi:s litteraturredaktör samt juryns ordförande), Torbjörn Elensky (författare, kulturskribent), Augustin Erba (författare, journalist), Lina Kalmteg (författare, kulturskribent), Ulrika Knutson (kulturskribent) och Unn Edberg (chefredaktör Vi).

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.