Amanda Svensson och Nina Wähä nominerade till tidningen Vi:s litteraturpris

Foto: Alexandra A. Ellis, Kajsa Göransson

Datum

27 Februari 2020

Foto

Alexandra A. Ellis, Kajsa Göransson

Tidningen Vi:s litteraturpris delades ut första gången 1947. Det går till en författare som utkommit under året och som är ”på väg”, som har debuterat men gett ut max fem romaner för vuxna. Årets vinnare presenteras i Vi:s aprilnummer.

Bland de nominerade i år finns två av förra årets mest hyllade och omtyckta romaner, Nina Wähäs Testamente och Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar.

Juryns motivering för Amanda Svensson:

”Med hängiven lust till berättandet och obändig tro på fiktionens egenvärde skildrar Amanda Svensson trillingarna Sebastian, Clara och Matilda. Historien om deras liv på olika fält i varsitt hörn av världen blir till ett maximalistiskt romanbygge, som vidgar läsarens sinnen inför verklighetens möjligheter just genom att vara så skamlöst skönlitterärt.”

Juryns motivering för Nina Wähä:

”Med stort självförtroende, skicklighet och sprittande berättarglädje ger Nina Wähä i sin tredje roman liv åt familjen Toimi och alla deras tolv barn i finska Tornedalen. Testamente är en medryckande, ömsint och komplex historia om rötter, klass och kärlek – som visar hur mödosamt livet kan vara, för alla.”

Årets jury består av Peter Fröberg Idling (författare, Vi:s litteraturredaktör samt juryns ordförande), Torbjörn Elensky (författare, kulturskribent), Augustin Erba (författare, journalist), Lina Kalmteg (författare, kulturskribent), Ulrika Knutson (kulturskribent) och Unn Edberg (chefredaktör Vi).

Relaterat

Om boken

"En suverän känsla för unga liv." Dagens Nyheter

"knasig, surrealistisk och alldeles underbar roman med stora frågor om livet." Svenska Dagbladet

Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons efterlängtade roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris -- och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Läs mer

Amanda Svensson

Ett system så magnifikt att det bländar

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Läs mer

Testamente

Nina Wähä

Testamente

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

13 september 2023

På promenad med: Amanda Svensson

IntervjuerNyheter