Foto: Catherine Hélie

Annie Ernaux roman ”Åren” hyllas av kritikerna

I Frankrike betraktas Annie Ernaux som en av de främsta. Nu är hon aktuell med tre mästerliga och självbiografiska klasskildringar.

fredag 03 april 2020

Annie Ernaux är en av de stora samtida franska författarna. Just nu är hon aktuell med Åren, som är en biografi över en kvinnas liv från 1941 till 2006, men också över en nation. Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse.

I samband med utgivningen av Åren publicerar Norstedts två av Annie Ernaux tidiga böcker i en klassikerutgåva: Min far & Kvinnan. Dessa två texter om författarens föräldrar ger en förhistoria till den tid som beskrivs i Åren.

Med Åren har Annie Ernaux återigen fått internationell uppmärksamhet och boken nominerades till Man Booker International Prize. Även de svenska kritikerna lovordar hennes verk:

”Hon skriver för att rädda något från tiden där man aldrig mer kommer att vara,” säger Katarina Wikars på Kulturnytt i P1, Sveriges Radio.

DN:s Malin Ullgren skriver att Ernaux böcker tillhör dem hon burit med sig genom åren och fortsätter: ”Även om en hel tid står i fokus, bärs erfarenheterna fram av ett enskilt medvetande, av känslor som är så finkalibrerade att närheten till berättaren blir påtaglig.”
Åren är även med på DN:s lista över de bästa böckerna just nu.

I SvD menar Kristoffer Leandoer att Annie Ernaux gör "...ett djärvt anspråk på att göra något som jag undrar om någon författare avsett att göra förut".

I Expressen avslutas Hanna Johanssons recension med följande ord: ”Det är osentimentalt men alltid med en grundton av vemod, vemodet som kommer av att skriva i sanden, och samtidigt en av beslutsamhet. Skrivandet är ett sätt att ge form åt en framtida frånvaro. Ge form – inte förklara eller analysera. Återge upplevelsen av att vara upptagen i världen. Återge de bilder som kommer att försvinna.Det är en berättelse om ett liv och på samma gång en hel epok. Det är verkligen ett mästerverk.”

Även Tidningen Vi, Nya Wermlands-Tidningen, Arbetarbladet, Tidningen ETC, Aftonbladet och Gefle Dagblads kritiker har sällat sig till hyllningskören.

Böckerna är kort sagt något alldeles extra. Eller som Jenny Högström på Sydsvenska Dagbladet uttrycker det: ”Med Annie Ernaux finns en unik möjlighet att återupptäcka världen.”

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.