Annie Ernaux roman ”Åren” hyllas av kritikerna

Foto: Catherine Hélie

Datum

3 April 2020

Foto

Catherine Hélie

Annie Ernaux är en av de stora samtida franska författarna. Just nu är hon aktuell med Åren, som är en biografi över en kvinnas liv från 1941 till 2006, men också över en nation. Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse.

I samband med utgivningen av Åren publicerar Norstedts två av Annie Ernaux tidiga böcker i en klassikerutgåva: Min far & Kvinnan. Dessa två texter om författarens föräldrar ger en förhistoria till den tid som beskrivs i Åren.

Med Åren har Annie Ernaux återigen fått internationell uppmärksamhet och boken nominerades till Man Booker International Prize. Även de svenska kritikerna lovordar hennes verk:

”Hon skriver för att rädda något från tiden där man aldrig mer kommer att vara,” säger Katarina Wikars på Kulturnytt i P1, Sveriges Radio.

DN:s Malin Ullgren skriver att Ernaux böcker tillhör dem hon burit med sig genom åren och fortsätter: ”Även om en hel tid står i fokus, bärs erfarenheterna fram av ett enskilt medvetande, av känslor som är så finkalibrerade att närheten till berättaren blir påtaglig.”
Åren är även med på DN:s lista över de bästa böckerna just nu.

I SvD menar Kristoffer Leandoer att Annie Ernaux gör "...ett djärvt anspråk på att göra något som jag undrar om någon författare avsett att göra förut".

I Expressen avslutas Hanna Johanssons recension med följande ord: ”Det är osentimentalt men alltid med en grundton av vemod, vemodet som kommer av att skriva i sanden, och samtidigt en av beslutsamhet. Skrivandet är ett sätt att ge form åt en framtida frånvaro. Ge form – inte förklara eller analysera. Återge upplevelsen av att vara upptagen i världen. Återge de bilder som kommer att försvinna.Det är en berättelse om ett liv och på samma gång en hel epok. Det är verkligen ett mästerverk.”

Även Tidningen Vi, Nya Wermlands-Tidningen, Arbetarbladet, Tidningen ETC, Aftonbladet och Gefle Dagblads kritiker har sällat sig till hyllningskören.

Böckerna är kort sagt något alldeles extra. Eller som Jenny Högström på Sydsvenska Dagbladet uttrycker det: ”Med Annie Ernaux finns en unik möjlighet att återupptäcka världen.”

Relaterat

Om boken

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.

Läs mer

Annie Ernaux

Åren

Om boken

Fredrik Nybergs nya diktsamling Åren är en välkommen återkomst av en poet som snabbt gått från att vara ung och löftesrik till att vara etablerad och omtalad som en av de absolut främsta i sin generation. Det här är Fredrik Nybergs tredje diktsamling och med den prövar han ett nytt, lite fränare tonfall. Det är en diktsamling där tiden och datumet ? det som både alltid och aldrig återkommer ? har en helt central roll. Långa och korta, smutsiga och upphöjda dikter samsas i denna poetiska kalender. Dikterna är skrivna under tre år och tolv årstider. Samlingen är indelad i vår, sommar, höst och vinter och kan läsas kronologiskt genom åren eller årstid för årstid (vilket dock kräver lite bläddrande framåt och bakåt).

Läs mer

Åren

Fredrik Nyberg

Åren

Om boken

I samband med utgivningen av Åren publicerar Norstedts två av Annie Ernaux tidiga böcker i en klassikerutgåva. Dessa två texter om författarens föräldrar ger en förhistoria till den tid som beskrivs i Åren, författarens egen livsteckning.

Annie Ernaux far dog exakt två månader efter att hon tagit lärarexamen. I Min far närmar hon sig fadern - denna outbildade, hårt arbetande, känslokalla man - och den skam han bar med sig sedan barndomens fattigdom och utsatthet, i ett Frankrike som känns oerhört avlägset, men som faktiskt bara ligger två generationer bort.

Kvinnan är en gripande uppgörelse med mödrar och döttrar, ungdom och åldrande, drömmar och verklighet. När författarens mor dör i alzheimers påbörjar hon en resa bakåt i tiden och för att försöka fånga den riktiga kvinnan, hon som existerade oberoende av dottern.

Läs mer

Min far & Kvinnan

Annie Ernaux

Min far & Kvinnan

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

26 september 2023

Våra nya böcker i oktober

NyheterAgneta Pleijel