Författarna till ny preppingbok: ”Ge aldrig upp!”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

6 Maj 2020

Foto

Kajsa Göransson

I Prepping: Överlevnadshandboken får du lära dig hur du överlever och klarar en nödsituation, till exempel om du gått vilse, tvingas övernatta utomhus, överraskas av dåligt väder på fjällturen eller om vattnet eller maten tar slut. Men du får också veta hur du nödsignalerar, gör upp eld och utrymmer.

Boken är skriven av Torbjörn Selin, expert på överlevnad, och journalisten Anna-Maria Stawreberg, författare till tidigare utgivna Prepping. Torbjörn Selin är före detta yrkesmilitär och utbildad överlevnadsinstruktör inom såväl Försvarsmakten som Svenska överlevnadssällskapet. Han har genom åren hållit ett oräkneligt antal överlevnadskurser.

Prepping är ett ganska nytt begrepp i Sverige och många kanske inte riktigt vet vad en prepper är — eller har förutfattade meningar. Varför är det bra att så många som möjligt läser er bok Prepping: Överlevnadshandboken?

— Ju bättre förberedd man är, desto mindre ligger man samhället till last, säger Anna-Maria Stawreberg. Att katastrofer och kriser kan inträffa när som helst vet vi tyvärr nu, i och med coronakrisen. Om man förberett sig innan behöver man inte bekymra sig över att man ska vara med och bidra till bunkring och det som finns i affärerna räcker då till de som verkligen behöver det. 

— Normalbilden av en svensk prepper håller på att förändras, menar Torbjörn Selin. En ansvarstagande individ vill inte vara samhället till last vid en kris. Samhällets resurser behövs till de gamla och sjuka, som inte ens i vardagen klarar av att ta hand om sig själva. Detta är vad de flesta som preppar siktar emot idag.

Anna-Maria Stawreberg fyller i:

— Idag är en preppare en ansvarsfull, vuxen person som är beredd att hjälpa andra, både genom att skaffa sig kunskap, lyssna på myndigheterna och göra vissa praktiska förberedelser. 

Prepping: Överlevnadshandboken är en fördjupning för alla som vill förbereda sig för att undvika att hamna i, men samtidigt förbereda sig för att klara av en, nödsituation vid vistelser i naturen. Den riktar sig till inbitna preppers såväl som friluftsintresserade. I boken får man också kunskap om sjukvård, något som är bra för många att lära sig mer om. 

Den här boken kunde knappast komma mer lägligt, när vår omvärld är drabbad av Covid-19 och många i Sverige har svårt att veta hur de ska förhålla sig och om situationen kommer att förvärras eller bli långvarig. Är vi svenskar dåligt förberedda för krissituationer?

— Ja, det skulle jag våga påstå, säger Anna-Maria Stawreberg. Vi tar för givet att saker och ting ska vara som de alltid har varit. Så är det tyvärr inte. Detta gäller både på individnivå och på samhällsnivå, där vi ju faktiskt vet att alla reservlager såldes ut i mitten av 1990-talet. 

— Samtidigt ser vi nu att alla försöker bidra så mycket de bara kan på olika sätt. Men, hade vi varit lite bättre förberedda hade vi sluppit åtminstone en del av oron. 

Torbjörn Selin:

— Många människor har tänkt på samma sätt, det märkte vi när alla de som inte i förväg preppat och haft ens det lilla lagret av mat och hygienartiklar hemma rensade hyllorna i våra affärer. Så ja, många stod dåligt förberedda men pandemin har öppnat ögonen.

Boken är preppad med tips för all sorts krisberedskap. Vilka är de viktigaste egenskaperna eller sakerna som alla bör tänka på?

— Tänk på att du ska kunna se dig själv i ögonen också efter en kris. Bete dig som en medmänniska! Hjälp dina medmänniskor. Ibland kan det räcka med att du säger några vänliga ord, ibland kan det krävas praktisk hjälp. Men, ensam är aldrig stark!

— Var förberedd genom att ta till dig de råd som myndigheterna ger, till exempel när det gäller att ha ett beredskapslager hemma som räcker för åtminstone en vecka. Förberedelsen gäller också att du ser till att vara påläst om du ska ge dig ut på någon form av äventyr, och att du har respekt för naturens krafter. 

— Försök hålla humöret uppe. På så sätt orkar du själv lite längre, och sannolikheten är stor att du smittar andra. Ju bättre humör ni har i gruppen, desto mindre är risken att ni ger upp. 

  • Tänk efter före, oavsett om det är för hemmet eller inför en resa.
  • Planera och förbered dig mentalt, kunskapsmässigt och materiellt, stå inte med byxorna nere när en katastrof händer dig.
  • Hjälp andra och var inte rädd för att be om hjälp
  • Ge aldrig upp!

Relaterat

Om boken

I den här boken får du lära dig hur du överlever och klarar en nödsituation, till exempel om du gått vilse, tvingas övernatta utomhus, överraskas av dåligt väder på fjällturen eller om vattnet eller maten tar slut. Men du får också veta hur du nödsignalerar, gör upp eld och utrymmer.

Den som förberett sig mentalt och praktiskt - genom att öva, skaffa kunskap och tänka igenom olika situationer - har bäst chanser att klara en kris eller katastrof. I boken finns även ett omfattade sjukvårdskapitel, vad som är viktigast att tänka på om du är först på en olycksplats eller om någon skadas under ett äventyr.

Boken är skriven av Torbjörn Selin, expert på överlevnad, och journalisten Anna-Maria Stawreberg, författare till tidigare utgivna Prepping. Torbjörn Selin är före detta yrkesmilitär och utbildad överlevnadsinstruktör inom såväl Försvarsmakten som Svenska överlevnadssällskapet. Han har genom åren hållit ett oräkneligt antal överlevnadskurser.

Läs mer

Anna-Maria Stawreberg, Torbjörn Selin, Lukas Möllersten

Prepping: Överlevnadshandboken

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

6 maj 2020

Författarna till ny preppingbok: ”Ge aldrig upp!”