Näsvisa frågor till Karl Ove Knausgård

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

14 Januari 2021

Foto

Magnus Liam Karlsson

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Karl Ove Knausgårds nya roman Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare. Boken har redan hyllats av bland andra BTJ, som delar ut högsta betyg och skriver: ”En spännande, ibland skrämmande, engagerande och fantasieggande men också försonande roman om vår tid, och de framtidsvisioner vi alla umgås med.”

Vi bad förläggaren Håkan Bravinger om en intervju med Knausgård. Vad frågar man någon som tycks ha svarat på allt? Håkan kom att tänka på en liten ”intervju” som inleder samlingsboken Kvarstadsresan av August Strindberg.

HÅKAN BRAVINGER: ”Näsvisa frågor till August Strindberg”, kallades intervjun. Den borde ha gjorts precis efter det stora genombrottet med Röda rummet. Vad säger du, kan du tänka dig att svara på samma frågor som han fick? Är du redo?

KARL OVE KNAUSGÅRD: Jo…

Vilket är ditt valspråk?

Eh… nej, pass på den.

Strindberg skrev ”slå till om det gagnar”. Har du någon ärelystnad?

Ja, långt inne så finns det.

Vilken dygd värderar du mest?

Ärlighet.

Vilken är din käraste sysselsättning?

Vad sa Strindberg?

”Min tjänstgöring”, så jag antar att han åsyftade skrivandet.

Jag säger också skrivandet.

Vilket är ditt älsklingsnöje?

Det är nog att ligga i sängen och se på film.

Jag hoppar över vilken konung du tycker mest om, någon måtta får det ändå vara. Vilken hjälte sätter du främst?

Ole Gunnar Solskjær.

Fotbollsspelaren?

Precis.

Vilken poet sätter du främst?

Jag får säga Hölderlin, som jag alltid säger. Vad sa Strindberg?

Runeberg, men det var ju på den tiden det. Idag förstår vi inte hur stor Runeberg var en gång i tiden. Men vilken författare sätter du främst då?

Tolstoj.

Strindberg sa Charles Dickens, det tyckte jag var lite överraskande.

Vad trodde du att han skulle svara?

August Strindberg. Och vilken konstnär?

Samtidkonstnär? Kanske Peter Doig.

Vilket är ditt älsklingsnamn?

Tom.

Vilken är din älsklingsblomma?

Anemoner.

Älsklingsfärg?

Grön.

Älsklingsrätt?

Lamm.

Dryck?

Öl.

Vad avskyr du mest?

Överlägsenhet.

Ja, så djuplodande var alltså frågorna till Strindberg 1880, men ändå lite kul att han svarade uppriktigt. Tack till dig, Karl Ove, nu är det nog många som ser fram emot att läsa din nya roman Morgonstjärnan.

Relaterat

Om boken

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”