Tone Schunnesson och Hanna Nordenhök nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2021

Foto: Märta Thisner

Datum

18 Januari 2021

Foto

Märta Thisner

De nominerade böckerna till Sveriges Radios Romanpris 2021 har tillkännagivits. Bland de böcker som har chans att få priset i år hittar vi Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson och Caesaria av Hanna Nordenhök.

I vanlig ordning läser en lyssnarjury romanerna och utser sedan en vinnare.

I år ansökte över 200 bokcirklar i Uppland och Sörmland om att vara med i lyssnarjuryn.

– Vilken respons! En drömlik start för årets omgång att så rekordmånga vill vara med. De nominerade böckerna är en både spännande och utmanande mix, som jag hoppas och tror kan väcka skarpa tankar och stora känslor hos våra utvalda läsare, säger Marie Lundström som programleder den direktsända prisutdelningen den 23 april.

I april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris den 23 april. 

Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. 2020 gick Sveriges Radios Romanpris till Nina Wähä för Testamente.

Relaterat

Om boken

Bibbs ska precis fylla trettionio år. Samtidigt finns det andra som fyller tjugosex eller nitton. Trots att Bibbs saknar talang har hon varit känd ett tag, men det enkla livet håller på att glida henne ur händerna. Och hela tiden kommer det oväntade utgifter. Som hyran. Den fasta punkten har varit Baby, och Bibbs kan inte att förlåta sig själv för att hon missade att han ville göra slut. När han lämnar Bibbs ställs hon dessutom inför ett ultimatum: om hon vill ha kvar lägenheten måste hon betala 100 000 kronor, inom en vecka. Det är pengar hon inte har. För tio år sedan hade hon kunnat skaffa fram dem lätt. Nu tvingas Bibbs fatta extrema beslut där lögnerna till sist blir det enda med uns av sanning.

Tone Schunnessons nya roman efter den uppmärksammade Tripprapporter (2016) är en studie i framgång och undergång, beroende och svek, medialitet och osynlighet.

Läs mer

Tone Schunnesson, Lincoln Fuentes

Dagarna, dagarna, dagarna

Om boken

På ett ensligt sommarresidens förvarar en framstående kvinnoläkare en flicka han en gång skar fram ur moderlivet som man lyfter den skimrande pärlan ur ett ostron. Det är den moderna gynekologins och obstetrikens gryning och kvinnokroppen är ett dunkelt landskap som öppnar sig under skalpellen.

I sin nya roman är Hanna Nordenhök tillbaka i 1800-talets disciplinära idéer och mekanismer, bland manlig hybris och ensamma barn på samhällets botten, bland smuts, fångenskap och skenande visioner. Ur en skildring som vagt bygger på historiska skeenden och gestalter väller en dockskåpslik värld präglad av övervakning och straff, av övergrepp och instängning, som skär rakt in i vår egen tid. Caesaria är en berättelse på gränsen mellan roman och saga som i drömlikt belysta bilder skildrar en omöjlig längtan ut.

Läs mer

Caesaria

Hanna Nordenhök

Caesaria

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023