Foto: Magnus Liam Karlsson

Hyllas av kritikerna: ”Knausgårds nya roman är ett storverk”

Morgonstjärnan är en av årets mest efterlängtade böcker. Nu har de första recensionerna kommit.

tisdag 02 februari 2021

Karl Ove Knausgårds återkomst till romanen har dominerat bokveckan som gått. Den brett anlagda romanen Morgonstjärnan är ett av senare års mest emotsedda boksläpp och har redan hittat hem fint hos både läsare och kritiker.

Svenska Dagbladets recensent golvas av den 666 sidor långa berättelsen:

”...framför allt är Morgonstjärnan en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare. Och ja, jag är bergtagen.”

”…oavbrutet fascinerande och läsvärt, och den som tidigare fångats av Knausgårds säregna prosa går vare sig tomhänt eller besviken från denna roman”, skriver Tidningen VI om Morgonstjärnan.

Norra Skånes recensent:

”En inträngande och intelligent studie i livets och dödens mysterier. Här finns en enorm vitalitet som uttrycks med ett mycket rikt och konkret språk, men här finns också en drivenhet att gräva djupt i människornas allra mörkaste bottnar.”

BTJ:s kritiker delar ut högsta betyg och skriver:

”En spännande, ibland skrämmande, engagerande och fantasieggande men också försonande roman om vår tid, och de framtidsvisioner vi alla umgås med. Betyg 5”

Morgonstjärnan är en generös bok, fin att vara i, bli underhållen och skrämd av”, skriver Dagens Nyheter om boken.

”Så vilka är vi när vi fångas i en ny iskall stjärnas ljus, vad har vi att bevara och försvara?”, frågar sig Kulturnyheterna i SVT och fortsätter:

Morgonstjärnan leker med flera genrer, skrämmande och underhållande och ändå igenkännligt knausgårdskt i tonträff och fokus.”

Nordvästra Skånes Tidningars kritiker skriver: ”Hans nuvarande liv i London verkar ha givit honom inspiration att återvända till romangenren, i vilken han inledde sin författarbana för drygt tjugo år sedan. Denna gång med en spektakulärt gränsöverskridande, både filosofiskt djuplodande och tvseriemässig, berättelse. Självförtroendet och drivet hos författaren är imponerande. Från vardagslivets blöjbyten och relationsproblematik rör vi oss mot de stora livsfrågorna, mot liv och död, vetenskap och religion. I fonden rasar klimatkrisen.”

Värmlands Folkblads kritiker är också helt övertygad:

Morgonstjärnan är en verkligt stor roman full med inre trovärdighet. Jag är totalsåld på den.”

Opulens recensent: ”Karl Ove Knausgård fångar på ett bländande sätt existentiella frågor, han skriver ur egna erfarenheter, som gör hans berättelse så närvarande och trovärdig.”

Och, slutligen, Helsingborgs Dagblad:

”Karl Ove Knausgårds nya roman är ett storverk.”

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.