Foto: Alexander Buk-Swienty, Ari Magg

Tre Norstedtsförfattare nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Böcker från Asta Olivia Nordenhof, Andri Snær Magnason och Pajtim Statovci finns bland de totalt 14 nominerade till priset som delas ut i november.

torsdag 25 februari 2021

Asta Olivia Nordenhof roman Pengar på fickan är ett uppkäftigt danskt upprop mot kapitalismens samvetslösa profitjägare, en dröm om välstånd och ett porträtt av förlorad kärlek. Boken sålde 5000 exemplar redan första veckan efter utgivning i Danmark och mottog Per Olov Enquists pris 2020. Den 29 april släpps boken på svenska.

Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri. På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den.

Författaren, artisten och aktivisten Andri Snær Magnason är en av Islands mest framträdande kulturikoner. I sin bok Om tiden och vattnet fördjupar han sig i klimatkrisens konsekvenser. Glaciärerna smälter, havsnivån stiger och försurning kommer att ge haven en kraftigt förhöjd pH-nivå. Förändringar som påverkar allt liv på jorden.

I Om tiden och vattnet berättar Andri Snær Magnason om en tid när hans farföräldrar gifte sig då glaciärerna ansågs lika eviga som bergen under dem, men hur de nu försvinner framför våra ögon. Han målar upp en bild av vår historia, nutid och framtid som det är omöjligt att värja sig mot.

Boken tar läsaren med på en magnifik resa. En hoppfull berättelse som rymmer personliga anekdoter, mytologi och klimatforskning. Resultatet är en fascinerande blandning av reseskildring, historia, vetenskap och filosofi. Den är framförallt en påminnelse om att varken det förflutna eller framtiden är särskilt långt bort.

Pajtim Statovci, vars romaner Min katt Jugoslavien och Tiranas hjärta Norstedts tidigare givit ut, ger i höst ut sin senaste roman Kungens land på svenska. Vi återkommer om släppdatum. 

Alla tre är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Vinnaren offentliggörs i Köpenhamn under sessionsveckan i november.

 

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2021
189 kr Bok - Flexband
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.