Foto: Alexander Buk-Swienty

Hyllas av kritikerna: ”Hjärtslitande, omtumlande och underbart”

Asta Olivia Nordenhofs roman Pengar på fickan är ett uppkäftigt danskt upprop – och ett porträtt av förlorad kärlek.

tisdag 18 maj 2021

De svenska recensenterna faller som furor för danska Asta Olivia Nordenhofs nya roman Pengar på fickan. Romanen är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, i en tillvaro kantad av våld och utsatthet. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri. På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den. Asta Olivia Nordenhof tilldelades Per Olov Enquists pris 2020 och hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris som delas ut i november. 

”Nordenhofs språk är spänt som på lina. Här finns inte en punkt på fel plats. Den lynniga bildkompositionen, de många lakoniska liknelserna, gör att hon (med god hjälp av översättaren Johanne Lykke Holm) kan rikta ljuset mot samhällets golvbrunnar utan att behöva plocka fram den bredaste penseln”, skriver Rebecka Kärde i Dagens Nyheter.

”Nordenhof befinner sig nära sina romanfigurers inre. Med lätt hand tecknas deras tröstlösa historia … Att ytterligare sex böcker om Scandinavian Star är att vänta tycks mig som ett underbart löfte”, skriver Göteborgs-Postens Mikaela Blomqvist.

Sydsvenskans Jenny Högström skriver: ”Pengar på fickan, som Johanne Lykke Holm översatt från danska med exakt tonträff, slukar jag i ett nafs. Det är både hjärtslitande, omtumlande och underbart. Min enda önskan är att alla sju romanerna redan vore skrivna så att jag kunde läsa allt i ett sträck. Jag har ingen aning om hur Nordenhof kommer att gå vidare med detta, för hon går otvivelaktigt sina egna vägar - men som författare har hon mitt fulla förtroende.”

”Vad är det som gör den här lilla boken så stor? Asta Olivia Nordenhofs Pengar på fickan är bara 212 sidor lång men känns ändå monumental … Ett effektivt spel mellan distans och intimitet är ofta tricket i stor litteratur. Förmågan att skildra liv på en gång ovanifrån och helt intill så att läsarens hjärta berörs. Nordenhof har ett särskilt sätt att ta hand om sina romanfigurer. Hon skriver fram dem nästan som vänner som själva får välja vad de vill avslöja”, skriver Aftonbladets Amelie Björck.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.