Norstedts topplista

Foto: Getty

Datum

12 Juni 2017

Foto

Getty

Varje vecka uppdaterar vi listan över de mest populära, nyutkomna böckerna och den här veckan har vi en nykomling på listan: Elena Ferrantes avslutning av Neapelkvartetten går direkt in på förstaplatsen!

1. Det förlorade barnet av Elena Ferrante

Berättelsen om de fantastiska väninnorna lider mot sitt slut när den fjärde och avslutande delen av Neapelkvartetten släpps. I Det förlorade barnet tar än en gång Elenas och Lilas liv dramatiska vändningar och allt kullkastas.

Elena Ferrantes tre första romaner i Neapelkvartetten har hyllats av en enig kritikerkår:

”Klass, kön, språk, sex. Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Expressen.

Läs de tre första kapitlen av Det förlorade barnet här!


2. Hemmet av Mats Strandberg

Mats Strandbergs nya skräckroman Hemmet utspelar sig på ett demensboende. Berättelsen handlar om Joel som är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan. Snart efter att Monika flyttat in blir hon sämre. Hennes utbrott blir alltmer våldsamma och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är som om något okänt tagit över henne. ”Mats Strandberg har en svårslagen förmåga att lyfta fram den svenska vardagen och blanda den med klassisk skräck”, skriver en lyrisk Lotta Olsson i DN.


3. Stora betongboken av Malena Skote

I Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt från prova på-nivå till mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande!


4. Doften av en man av Agneta Pleijel

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. ”Det är som att följa en modig upptäcktsresande som äntligen vecklar ut hela kartan över okända länder. Omöjligt att inte bli trollbunden”, skriver Ulrika Milles i DN.


5. Den som går på tigerstigar av Helena Thorfinn

Precis som den framgångsrika debutromanen Innan floden tar oss är Helena Thorfinns uppföljare Den som går på tigerstigar en tät väv där privatmoral och globala åtaganden inte alltid går hand i hand. ”Känslan av autenticitet är så stark att man gång på gång tror sig läsa en dokumentär”, skriver Norrköpings Tidningar.

Relaterat

Om boken

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade romanförfattaren Elena Greco tillbaka till Neapel för att kunna komma närmare sin älskare Nino Sarratore. Hon tvekar att ta upp kontakten med Lila, som numera är framgångsrik egenföretagare i databranschen, eftersom hon är rädd för att Lila ska ta över hennes liv. Men de träffas igen när de blir grannar för ett tag och hjälper varandra med barnen. Deras vänskap blir mer jämbördig i vuxen ålder, men än en gång tar båda deras liv dramatiska vändningar och allt kullkastas.

Läs mer

Elena Ferrante

Det förlorade barnet

Om boken

Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.

På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.

Läs mer

Hemmet

Mats Strandberg

Hemmet

Om boken

Malena Skotes tidigare böcker om betong var med och startade en trend i Sverige, där fler och fler människor började skapa med betong - föremål för såväl hem som trädgård. Nu är hon tillbaka med den första riktigt stora boken om betong.

Betong är ett både billigt och opretentiöst material som passar så väl den oerfarne pysslaren som den redan betong-frälste. Att gjuta i betong och skapa sina egna betongföremål kräver inga förkunskaper och inga särskilda redskap. Som Malena själv säger: "Att blanda betong är faktiskt inte svårare än att baka sockerkaka på pulver, om än något tyngre för armarna. Och man behöver ingen ugn."
Vid en första anblick tänker man sig kanske betong som grått, oflexibelt och skrovligt men sanningen är att betong är så mycket mer. Det är både uttrycksfullt och oerhört mångsidigt och kan se ut på massor av olika sätt beroende på hur man gjuter och om man väljer att ha pigment i. Oavsett så är betong ett enkelt material att ha att göra med när man väl bekantat sig med det.

I Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt - från prova på-nivå till en mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande!

Stora betongboken innehåller 100 projekt med betong, varav merparten publicerats i Malena Skotes tidigare böcker.






Läs mer

Stora betongboken

Malena Skote

Stora betongboken