Läs – och sticka – något norskt!

Datum

17 Maj 2018

Norge är vårt västra grannland. Känt för sin olja, sina fjordar, konstnären Edvard Munch, popgruppen Aha och den omåttligt populära tv-serien Skam. Från Norge kommer även fantastisk litteratur och det traditionella plagget lusekoftan. Här tipsar vi om fem författare och tidlösa stickade plagg för små guttar och jenter. Gratulerer med dagen, Norge!

Sigrid Undset
Sigrid Undset (1882–1949) var en norsk författare som för evigt är förknippad med sin stora medeltida kärlekstrilogi Kristin Lavransdotter. Hon mottog Nobelpriset i litteratur 1928.

Med Kristin Lavransdotter fick Sigrid Undset sitt stora internationella genombrott och erhöll kort därefter Nobelpriset med motiveringen "förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv". Förra året gav vi ut hela trilogin i en efterlängtad nyöversättning av Gun-Britt Sundström, som även skrivit förordet.

Karl Ove Knausgård
Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ut ur världen (på svenska 2015), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006), som bland annat nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris och det internationella IMPAC Dublin Literary Award. Han fick ett enormt internationellt genombrott för sin romansvit Min kamp (på svenska 2010–2013, kommer i ny pocketupplaga senare i år). Karl Ove Knausgård är sedan flera år bosatt i Skåne och gav året ut sina årstidsböcker. Just nu är han aktuell med boken Så mycket längtan på så liten yta, en bok om Edvard Munchs bilder.

Roy Jacobsen
Roy Jacobsen, född 1954 i Oslo, debuterade 1982 som författare efter att ha haft en rad yrken, bland annat valfångare, snickare, lärare och vårdbiträde på en psykiatrisk klinik. Hans stora genombrott kom med romanen Segerherrar (1991) som bland annat belönades med det svenska Ivar-Lo-priset. Romanen De osynliga (2014) hyllades av en enig kritikerkår som en av årets största romaner och är nominerad till Man Booker International Prize, Storbritanniens finaste litteraturpris. Roy Jacobsen är ledamot av Norska Akademien och är bosatt i Oslo. Han är pocketaktuell med boken Vitt hav.

Lars Petter Sveen
Lars Petter Sveen är född 1981 och blev uppmärksammad i Norge redan när han debuterade 2008. Hans stora genombrott kom med Guds barn, som är flerfaldigt prisbelönt och nu finns i svensk översättning.

Gaute Heivoll
Gaute Heivoll, född 1978, fick sitt stora genombrott med den självbiografiska Innan jag brinner. Boken har sin utgångspunkt i de pyromandåd som drabbade hemorten i slutet av 70-talet. Förutom sitt författarskap har han varit verksam som skrivarkurslärare i Norge och Frankrike. Han är bosatt i Kristiansand. Hans senaste bok heter Över kinesiska havet.

Sticka för de små av Hanne Hjelmås Andreassen och Torunn Steinsland
I den här boken hittar du mer än 60 beskrivningar på ljuvliga kläder för barn. Det är klassiska mönster men i ny tappning, tidlösa plagg som gjorda för att älskas och ärvas!

Här finns allt från accessoarer, babyfiltar och mössor till byxor, koftor och kappor, i både enkel design och med avancerade mönster. De flesta beskrivningarna är för barn från ett till sex år men här hittas också varianter för såväl nyfödda som deras föräldrar. Alla beskrivningar är markerade med svårighetsgrad från ett till tre och boken blandar riktigt enkla projekt med dem som kräver en erfaren stickare. Färgskalan i smutsig pastell känns både klassisk och aktuell, designen har rötterna i traditionen men med ett uppdaterat uttryck. Projekten kommer också med förslag på färgalternativ och garnkvalitet.