Lisbeth Almark

Foto: Karin Mönefors

Utforska författaren

Lisbeth Almark har arbetat med örter i 30 år och är initiativtagare till det som idag är Svenska Örtasällskapet. Lisbeth och hennes make driver Örtagåden Mon som ligger i Väne-Åsaka utanför Trollhättan. Hon har tidigare skrivit Min Örtagård som utsågs till Årets vackraste västgötabok samma år. Boken Örtteer, hälsodrycker och huskurer ingår i den serien Inspirerande handböcker från Prisma. 2005 utkom boken Doftande växter där hon berättar om ett 70-tal doftande släkten.

Sören Lindqvist är fotograf och bor i Trollhättan. Sören har medverkat i ett antal böcker de senaste åren (bland annat Min örtagård och Örtteer, hälsodrycker och huskurer) och har skrivit artiklar i några av de största nordiska fototidskrifterna. Många av hans bilder förekommer även i almanackor, vykort och broschyrer.

Utgivning

Om boken

Dofter påverkar oss, de kan göra oss hungriga eller sugna på en kopp te; de kan få oss att minnas människor vi mött och platser vi besökt. Dofterna kan vara milda, mjuka, sträva, kryddiga, friska och söta. Några dofter gillar vi, andra kanske vi rynkar på näsan åt, men de lämnar alltid intryck! Doftande växter utmanar våra sinnen. Det finns en spänning i att upptäcka en kanske svag men ljuvlig doft och att sedan hitta sätt att ta till vara den, utforska den, att leka med dess färg och form i vardag och fest. ?Vad det doftar här!? är oftast det första besökare säger när de kommer till Lisbeth Almarks och hennes mans örtagård Mon i Västergötland. Sedan kommer frågorna: ?Vad är det som doftar?? ?Är örterna svåra att odla?? ?Är de härdiga?? ?Var får man tag i fröer och plantor?? ?Hur kan doften sparas?? Många doftande örter kan odlas som krukväxter i fönster och på balkong, många passar som trädgårdsväxter och andra finns vildväxande. Lisbeth är mest fascinerad av de doftande växter som har flera användningsområden ? som kan användas som dekoration på maträtter, som krydda, i huskurer, som kan torkas till eterneller eller allt annat nyttigt eller roligt och som dessutom har en spännande kulturhistoria. Här berättar hon om fler än 70 olika släkten och många fler arter och sorter ? att odla, plocka, använda eller bara njuta av!

Läs mer

Lisbeth Almark

Doftande växter

Om boken

Väldoftande, välsmakande och välgörande örtteer till vardag och fest, vid förkylning, problem med matsmältning och som allmän lindring och bot för gammal och ung. Recepten i boken är många. Lathund med skördetider, hur man torkar och förvarar örterna, beredning av drycker, örtapotek med information om örternas verksamma ämnen. Lisbeth Almark driver Örtagården Mon som ligger i Väne-Åsaka utanför Trollhättan. Sören Lindqvist är fotograf.

Läs mer

Örtteer, hälsodrycker och huskurer

Lisbeth Almark

Örtteer, hälsodrycker och huskurer