Nikko Amandonico

Utforska författaren

Nikko Amandonico är en av Italiens mest uppmärksammade formgivare. Han föddes i Syditalien och växte upp i Sverige. Efter att ha drivit reklambyrå i Sverige med klassiska jobb för exempelvis Gul & Blå har han nu återvänt till Italien. Han bor och arbetar i Parma. Hans hemliga dröm har alltid varit att skapa kokböcker som förklarar varför det italienska köket är bäst i världen.
Han har även formgivit böckerna Min mat och Bergs Konditori på Marstrand av Monika Ahlberg.

Utgivning

Om boken

Här återkommer Monika Ahlberg med sin efterlängtade stora kokbok Min mat - sprängfylld av recept med inspiration från Medelhavsländerna, från vårt svenska kök och med några asiatiska inslag. Recepten ackompanjeras av ett rikt bildflöde av mat, människor och natur. Ewa-Marie Rundquist står för fotot och Nikko Amandonico för formen.
Boken vill inspirera till glädje i köket! Förutom recept på kött, fisk, soppor, pasta och desserter finns här mängder av smårätter som kan sättas ihop till rika bufféer. Alla rätter är tillagade och upplagda på det konstnärliga sätt som är så typiskt för Monika.

"Jag älskar att äta! Ja, jag älskar även allt som går att äta och som hör måltiden till. Goda grönsaker och frukter med fin färg och fräsch doft, möra köttbitar, färska fiskar, vällagrade ostar i sällskap av 'riktiga' bröd och fruktiga viner, söta avslutningar och gärna en chokladbit till kaffet. Låt Er här inspireras av cirka tvåhundra recept. Alla är väl beprövade både som de är och med tillägg av personliga favoritingredienser.
Välkomna hem till mig och mitt kök. Följ med till Västerhavet, träffa min familj och mina vänner. Laga maten eller njut bara av bilderna och den trevliga samvaron." Monika Ahlberg

Läs mer

Monika Ahlberg, Nikko Amandonico

Min mat

Om boken

"När man får höra en neapolitansk man säga att hans fru lagar godare mat än hans mamma, då vet man att han har hittat rätt i livet! I Neapel bör Amors pilar först passera magen innan de prickar hjärtat ."

I Neapel är alla experter på mat och framför allt på alla typer av pastarätter. Alla vet exakt hur en pasta con ragù ska lagas, fast man kanske inte är överens om hur. Det enda man är helt säker på är att utan en stadig tallrik pasta - una bella spaghettata - är dagen förlorad.
Följ med hem till Padre Pasquale i klostret Sant' Angelo in Palco, fiskaren Vincenzo och hans familj i fiskeläget Licola utanför Neapel och till Signora Immacolata i de legendariska Spanska kvarteren mitt i Neapel och upptäck hur man lagar pasta i deras hem.
Och till Syditaliens store modeskapare Rocco Barocco, som trots att han varje dag styr ett helt modeimperium lagar sin lunch själv. Den ska vara enkel och sund - pasta! (Han berättar om det glada 80-talet när han ofta hade gäster hemma, dock aldrig fler än 4-5 "annars förlorar man kontrollen över kastrullerna!"). Och alla de andra som lagar de äkta neapolitanska rätterna i sina hem!
Boken genomsyras av en stor passion för staden Neapel och dess kök. Här finns en blandning av gamla och nya recept, och det som är gemensamt för allihop är att de är enkla, att man använder säsongens råvaror, och framför allt att maten är fantastiskt god!
Ewa-Marie Rundquist har fångat Neapels fantastiska och myllrande gastronomiska liv med kameran.


Läs mer

Una Bella spaghettata

Nikko Amandonico, Nikko Amandonico, Ewa-Marie Rundquist

Una Bella spaghettata

Om boken

En doft av Syditalien Neapel är bedagade kvarter där tvätten hänger högt över trånga gränder, stökiga marknader, mörkögda skönheter och fingerfärdiga ficktjuvar - men framför allt är det pizzans hemstad.Den här boken är den italienske formgivaren Nikko Amandonicos hyllning till den napolitanska pizzan och till staden. Ewa-Marie Rundquists foton återskapar atmosfären från gator där vespor svischar förbi och från pizzerior där degarna jäser, elden ständigt brinner i vedugnen och där folk flockas vid lunchtid för att äta den godaste pizzan i världen. Avlånga San Marzano-tomater som odlas på Vesuvius sluttningar, mozzarella som ursprungligen tillverkades av buffelmjölk, basilika och olivolja. Det är ingredienserna i den klassiska napolitanska pizzan Margherita, som fått sitt namn av en drottning. Klassiska pizzarecept återfinns i boken, men också nya recept baserade på syditalienska råvaror. En riktig uppstickare är Pizza Mamma Matilde, som inspirerats av italienska köttbullar tillagade i Hallstahammar i Sverige på 40-talet. Form och idé: Nikko Amandonico, en av Italiens mest uppmärksammade formgivare. Han föddes i Syditalien och växte upp i Sverige. Han driver nu sin egen reklambyrå Energy Project i Parma. Foto: Ewa-Marie Rundquist, internationellt uppmärksammad fotograf som även har tagit bilderna i Rosendals Trädgårdscafé. Matfotografi: Giuseppe Bigliardi, Parma. Text om Neapel och om Myter och historia: Ian Thomson, journalist och författare, London. Research och övrig text: Natalia Borri, copywriter, Parma.

Läs mer

La Pizza

Nikko Amandonico, Ewa-Marie Rundquist, Natalia Borri, Ian Thomson

La Pizza