Kerstin Ankert

Utforska författaren

Kerstin Ankert arbetar som antikvarie på Dalarnas museum i Falun. Hon har under lång tid både vävt trasmattor och satt sig in i deras historia. Hon har bland annat medverkat med artiklar i Dalarnas museums årsbok och i tidningen Hemslöjden. Kerstin Ankerts fältstudier ägnas några av de kvinnor som prytt sina hem med nya, vackra mattor av gamla, slitna persedlar. Med hjälp av Lars Dahlströms vackra foton porträtterar hon också några av vår egen tids entusiaster och traditionsbärare.

Utgivning

Om boken

Detta är den första större historiken om den svenska trasmattan. Författarna är Sveriges ledande experter på området. De berättar om trasmattan som en symbol för hemtrevnad, idyll och renlighet. Om hur det tog en evighet att få ihop trasor när alla textilier lappades och lagades innan de blev mattrasor, och om hur man träffades utomhus på sommaren eller under vinterkvällar för att klippa trasor tillsammans.
Informativt, levande och lustfyllt berättar de i text och bild om en del av vårt kulturarv. Till ett tiotal av mattorna som beskrivs i boken finns vävbeskrivningar, tillägnade den lite vana väverskan.

Läs mer

Kerstin Ankert, Ingrid Frankow

Den svenska trasmattan