Mikael Engström

Foto: Kjell Andersson

Utforska författaren

Jag är född 1961 och uppvuxen i Solna och bor sedan 1985 i Farsta. Men jag har tillhåll både i Dalarna och Västerbotten, funderar på att skaffa mig ytterligare ett i Norrbotten. Jag vill ha en massa olika tillhåll.

Jag tycker om att berätta historier, att skriva fram världar där det finns en mening med det som sker. Allt i en historia har betydelse. Så är det inte riktigt i den vekliga världen alltid. När jag inte skriver tycker jag om att fotografera och filma. Men det är lite som att berätta historier det också. Att få lite ordning på verkligheten. Jag har alltid försökt sätta namn och ord på saker och känslor. Speciellt har jag varit intresserad av sånt jag är rädd för eller inte förstår. Då kan jag genom skrivandet göra det ofarligt eller begripligt.

Pappa och jag fiskade mycket om somrarna i Dalarna. Fisket blev till ett intresse som nog kommer att vara mitt liv ut. Att fiska är som att behålla ett lekfullt äventyr, att ha en bit kvar från barndomen då dagarna var oändligt långa och dolde vilka mysterier som helst.
Morfars hus står kvar i Dalarna och nu tillbringar jag sommararna där med mina egna barn Erik och Helena. Med skrivandet är det lite som med fisket, det valde mig. Förr metade jag brax nu flugfiskar jag lax men det är samma sak. Det är viktigt för mig att skriva - varför är svårt att säga, men viktigt är det. Figurerna i böckerna kräver att jag fortsätter, de dör ju så fort jag lägger ner pennan. Belöningen för att skiva är när det fungerar, det kan ta tid vid skrivbordet innan det lossnar, man får skriva sig in i inspirationen, även de trögaste, mest hopplösa dagar kan bli de bästa skrivardagar - inspirationen är en nyckfull besökare, så det är viktigt för mig att sitta vid skrivbordet så ofta som möjligt. Det är som med fisket. Jag gillar att berätta och försöka fånga nåt.

--------------------- 

SVTs julkalender 2001 bygger på Mikael Engströms bok Kaspar, Atom-Ragnar och Snömannen. Dogge nominerades 2001 till Augustpriset och 2004 nominerades boken till det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis. Mikael Engström har 2005 tilldelats det litterära priset Zilveren Zoen (Silverkyssen) för sin ungdomsroman Dogge, på nederländska Tobbe, utgiven av Van Goor. Ur juryns utlåtande: "Vilket äventyr! Vilken tragedi! Vilken humor! Vilken värme!... En oförlikneligen bok".
Priset delas sen 1997 årligen ut till bästa översatta ungdomsbok.
Både i Sverige och i de länder som boken utkommit - Tyskland, Holland, Danmark, Finland, inom kort även i Schweiz, Italien samt Ungern - har recensenterna enhälligt prisat boken.

Utgivning

Om boken

Läs mer

Mikael Engström

Handbok i lustfiske