Ingrid Frankow

Utforska författaren

Ingrid Frankow är intendent vid Nordiska museet. Hon har en textil utbildning och har medverkat i Signums svenska konsthistoria. Hon redigerade och kompletterade Ingegerd Henschens text i boken Kattuntryck. Svenskt tygtryck 1720 – 1850 (1992). Ingrid Frankow har bedrivit ett omfattande forskningsarbete när det gäller äldre trasmattor, främst i Nordiska museets arkiv och samlingar. Forskningen är ny – materialet är aldrig tidigare nyttjat.

Utgivning

Om boken

Detta är den första större historiken om den svenska trasmattan. Författarna är Sveriges ledande experter på området. De berättar om trasmattan som en symbol för hemtrevnad, idyll och renlighet. Om hur det tog en evighet att få ihop trasor när alla textilier lappades och lagades innan de blev mattrasor, och om hur man träffades utomhus på sommaren eller under vinterkvällar för att klippa trasor tillsammans.
Informativt, levande och lustfyllt berättar de i text och bild om en del av vårt kulturarv. Till ett tiotal av mattorna som beskrivs i boken finns vävbeskrivningar, tillägnade den lite vana väverskan.

Läs mer

Kerstin Ankert, Ingrid Frankow

Den svenska trasmattan