Björn Gidstam

Utforska författaren

Björn Gidstam är konstnär och författare med en lång rad utställningar bakom sig. Han har givit ut flera böcker, och senast hans stora serie landskapsböcker. Han har erhållit såväl Linnépriset som LRF:s kulturpris. Som konstnär har han kontinuerligt utställningar runt om i Sverige. Dessa har rönt stor uppmärksamhet och framkallat entusiastiska recensioner.

Björn Gidstams samlade utgivning och utgivningsår:

 • Det gamla landet. Strövtåg i Värend 1974
 • Öland. Sommarvandringar 1975
 • Det ljusa Småland. Strövtåg i Mörebygden 1979
 • Småland. Strövtåg i gammal kulturbygd 1983
 • Dalarna. Bilder från ett kulturlandskap 1987
 • Småländska bilder. Minnesmärken från ett
  kulturlandskap 1993
 • Östergötland. Kulturlandskap i bild 1996
 • Öland. Kultur och natur 1998
 • Skåne. Kultur och landskap 2002
 • Värmland. Bygden, skogen, vattnen 2005

                    

Utgivning

Om boken

När det gäller intresset för den svenska vildfloran är det få som haft så stor betydelse som Björn Ursing. Sedan hans Fältflora kom ut första gången på femtiotalet har den gått ut i mer än en halv miljon exemplar. Och som den klassiker denna vackra och lätthanterliga fälthandbok är fortsätter den att hitta nya läsare.

Mycket har hänt inom den botaniska forskningen sedan den första upplagan kom ut. 1981 gjordes därför en revidering av boken av botanikern Hans-Erik Wanntorp. Inför den 18:e upplagan har
ytterligare moderniseringar gjorts.

Floran visar nu 867 växter och innehåller enkla och kortfattade artbeskrivningar, nycklar för växtbestämning och schematiska svartvita teckningar av olika växtdelar.

Läs mer

Björn Ursing, Björn Gidstam, Björn Ursing

Fältflora

Om boken

Det här är ett porträtt, en dokumentation av ett av våra mest intressanta landskap. Tonvikten lagd på genuina och värdefulla miljöer som i förändringens tid är på väg att försvinna för alltid.

Kärleksfullt presenteras i fyllig text och detaljrika akvareller och teckningar de slingrande grusvägarnas landskap med hemlighetsfulla gamla hus, ljusa ängar och hagar, bönder plöjande med hästar, mörka skogar, brusande vattenfall, gamla seder och bruk och möten med berättande västgötar. Under dessa strövtåg träder spännande medeltidskyrkor och stenkammargravar fram ur forntidens dunkel.
Historiska händelser och skeenden såväl som naturens dofter och stämningar möter oss överallt: i Tivedens och Risvedens trolska vildmarker, kring Ätrans och Viskans ringlande lopp, vid Hornborgarsjöns och Vänerns stränder, på Falbygden, Skaraslätten, Knallebygden, legendernas Kinnekulle och alla städerna från Hjo till Göteborg. Bokens rika faktamaterial varvas hela tiden med egna intryck och upplevelser.
Detta är Björn Gidstams elfte bok, där den starka drivkraften varit att söka landskapets själ och på ett personligt sätt återge detta i ord och bild.

Läs mer

Västergötland

Björn Gidstam, Björn Gidstam

Västergötland

Om boken

Selma Lagerlöf skrev 1933: "...Men ett landskap har då väl ingen själ? Nej naturligtvis inte. Men ändå... Jag är inte så alldeles säker på den saken." "Att varje landskap har eller åtminstone har haft sin speciella av både natur och kultur präglade karaktär eller själ står utom allt tvivel, och det är förmodligen mitt sätt att fånga detta svårgripbara på ett trovärdigt sätt i mina tidigare böcker som uppskattats av många bedömare. I akvareller och teckningar berättar jag om det Värmland jag mött nu i början av 2000-talet. Tonvikten är lagd på genuina, traditionellt färgade och ännu oförstörda miljöer och minnen, medan jag i texten strävat efter att presentera intressanta faktauppgifter. Samtidigt har jag i beskrivningen av personliga upplevelser och intryck sökt förmedla en starkare känsla av närvaro." Björn Gidstam

Läs mer

Värmland

Björn Gidstam

Värmland

Om boken

Björn Gidstam gör nedslag i Skånes fascinerande historia och beskriver risbygdens rika fågelliv, bondeliv på 1700-talet, det kvirrande fågellivet över Haväng, Malmös medeltidshus och sägenomspunna grottor i den täta Göingeskogen. Han färdas över slätterna och genom skogen och möter människor som kan berätta om den gamla tiden... I unika akvareller fångar Björn Gidstam himlavalvet ovanför slätten, arbetshästarna i Brösarp, gårdarna i sin grönska, korsvirkeshusen i Malmö, de små kyrkorna och nyrenoverade slott. "Det är i de gamla skånelängornas korsvirke och skiftesverk, de lövrika hagarna, ängarna, stengärdsgårdarna, de slingrande småvägarna, valvbroarna, kvarnlämningrarna och de gamla bevarade sockenkyrkorna man kan ana det liv som en gång levdes här. Det är enkla synbara minnen som försvinner i allt snabbare takt och som jag just därför velat dokumentera i bild. Så här ser Skåne, de ständiga förändringarnas landskap, ut i början av 2000-talet." Detta är en stor kulturhistorisk bok om ett av Sveriges mest personliga och omväxlande landskap.

Läs mer

Skåne

Björn Gidstam

Skåne