Maria Gustafsson

Foto: Mischa Lluch

Utforska författaren

Maria Gustafsson är född och uppvuxen i Boden. Hon har varit fotomodell och programledare i spansk TV. Efter studier vid New York University arbetade hon en tid som producent vid den statliga spanska televisionen och senare som programchef för Canal 10, den första kommersiella tv-kanalen i landet. Efter att i mitten på 90-talet ha återvänt till Sverige har hon arbetat som produktionsledare på ett stort tv-bolag, som konferenstolk och som lärare i simultantolkning på Stockholms Universitet. Våren 2003 debuterade hon med Den vidunderliga utsikten, och följande år utkom Huset på Carrera 9.

Utgivning

Om boken

I Den vidunderliga utsikten lärde vi känna Klara Andersson. När vi nu möter henne igen är det inte många timmar sedan hon genom en slump överlevt ett av de blodigaste attentaten som Europa skådat. Klara går under jorden när hon misstänks för att vara inblandad i terrordådet mot NATO-mötet. Hon tror att hon har lyckats, tills minnesbilderna från bombattentatet, skuldkänslorna över att själv ha överlevt, och det allra värsta ? att hon har dödat gärningsmannen ? börjar plåga henne. Spriten blir den enda möjligheten att glömma och få vila. När hon en dag hittar en katt med strupen avskuren i sin säng inser hon att paranoian inte bara är inbillning. Någon vet vem hon är. Någon som vill henne illa ? Hon får hjälp att ta sig till Colombia, ett komplicerat land där våldet är en del av vardagen. Trots att hon rentvås från misstankarna om delaktighet i bombdådet tvingas hon stanna i landet för att undgå ett åtal i Sverige för spioneri. Gång på gång utsätts hon för kusliga angrepp som visar att någon är henne tätt i hälarna ? någon som kommer skrämmande nära hemligheter hon trodde var glömda för länge sedan. Samtidigt utspelar sig ett drama där gammal kärlek ställs på hårda prov. Klara blir än en gång inblandad i ett spel om makt, vapen och pengar. Skruvarna dras åt ett extra varv när kampen mellan legitima politiska målsättningar och maktfullkomlig egennytta kompliceras ytterligare av intressen som handlar om kontrollen över knark och vapen. Det är ett spel med människoliv som insats.

Läs mer

Maria Gustafsson

Huset på Carrera 9

Om boken

Klara, som bott större delen av sitt liv i Spanien, återvänder till Sverige när maken lämnar henne för en yngre kvinna. Efter en tids anställning som produktionsledare på TV, tar hon arbete som tolk. Av en slump upptäcker hon en dag något fullkomligt otroligt och ohyggligt: hon har blivit förväxlad med en kvinnlig terrorist, som israeliska Mossad letat efter i åratal! Den enda kopplingen mellan Klara och den världen är att hon under Franco-diktaturen en tid arbetade med förhållandevis oskyldig informationsinsamling åt amerikanska CIA. Hon vänder sig till sin gamla kontaktperson Luis och får bekräftat att hennes förflutna är nyckeln till de dramatiska händelser hon blivit inblandad i. En serie händelser har satts igång som hotar hennes liv och hon tvingas snart samarbeta med såväl svensk som amerikansk säkerhetstjänst för att överleva. Främmande makters intresse för ett svenskt vapenprojekt är utgångspunkten i denna spännande thriller på internationell nivå, där huvudpersonen dras in i ett komplicerat spel utan givna vinnare och förlorare. Maria Gustafsson är född och uppvuxen i Boden. Hon har varit fotomodell och programledare i spansk TV. Efter studier vid New York University arbetade hon en tid som producent vid den statliga spanska televisionen och senare som programchef för Canal 10, den första kommersiella tv-kanalen i landet. Efter att i mitten på 90-talet ha återvänt till Sverige har hon arbetat som produktionsledare på ett stort tv-bolag, som konferenstolk och som lärare i simultantolkning på Stockholms Universitet. Detta är hennes första roman.

Läs mer

Den vidunderliga utsikten

Maria Gustafsson

Den vidunderliga utsikten