Charlotte Hage

Utforska författaren

Jag är född 1959 och växte upp i den lilla mälaridyllen Strängnäs.
Min uppväxt var dock inte alls lika idyllisk men det tänker jag inte gå in närmare på här. Men så mycket kan jag säga att min räddning och livlina kan sammanfattas i två ord: böcker och djur.

Så småningom blev jag en hästtjej och tillbringade varje ledig stund i stallet. Jag läste varenda hästbok som fanns på marknaden och drömde mig bort till framtiden där jag såg mig själv med häst och hund, man och barn i ett rött hus på landet.

Hästböcker har ofta ett oförskyllt dåligt rykte men man kan inte dra alla hästböcker över en kam. Själv hämtade jag mycket styrka ur mina hästböcker. I vilka andra böcker kunde man på den tiden läsa om tjejer som är tuffa, orädda och självständiga? ­
Allt det som man måste vara när man umgås med så stora djur som hästar.
Som barn var min högsta önskan en egen hund och en ponny men mina föräldrar vägrade hårdnackat att ens ge mig en vandrande pinne. När jag flyttade hemifrån köpte jag min första hund, cairnterriern Bullen.
Nu delar min man Mikael och jag säng med jack russel-terriern Otto. Någon egen häst har jag aldrig haft men jag har delat med andra och rider det gör jag fortfarande.
Ett rött hus på landet har jag, på Öland, där jag tillbringar så mycket tid jag kan. Till vardags bor jag i en lägenhet i Stockholm. Som barn tyckte jag om att skriva och jag drömde om att bli journalist, vilket jag också är i dag, även om jag tog en omväg via juridiken. Jag är frilansjournalist och skriver framför allt om privatekonomi och företagande och mina sju år som jurist på skattemyndigheten kommer väl till pass.

Barnboksförfattare blev jag mer eller mindre av en slump. En dag när jag var ute och gick med Otto såg jag några småtjejer som hängde i kopplet efter en stor rotweiler. Hunden gjorde precis som den ville och tjejerna hade inte en chans att hindra den från att flyga på en stackars cockerspaniel som kom gående på stigen.
Idén till min första bok, Extramatte finnes!, var född. Jag kontaktade Rabén & Sjögren och frågade om de var intresserade av en bok för barn som behöver lära sig hur man umgås med djur. Och det var de!
Hittills har jag skrivit om djur i stan, djur på landet och hundar. Spännande böcker om djur behöver inte alls bara handla om hästar.

Utgivning

Om boken

Hunden sägs vara människans bästa vän, men gör vi oss verkligen förtjänta av hundarnas kärlek?

Hundintresset i Sverige är större än någonsin. I vart femte hushåll bor en hund som självklart räknas som familjemedlem. Visserligen har hundens status ökat, men har det skett på hundens villkor eller människans?
Hunden har blivit en accessoar och statussymbol, ett vapen eller ett surrogat för barn. Hunden har förmänskligats och kan bära designerkläder, gå på spa, äta gräddtårta på födelsedagen och besöka hundpsykologen.
Många hundägare ger sina hundar mänskliga egenskaper, ofta i all välmening, och kallar det kärlek. Men denna kärlek är missriktad och ibland rent av skadlig för hunden.
En hund vill gärna vara medlem i den mänskliga flocken, så länge den får fortsätta att vara hund.
På hundens villkor är en tankeväckande och angelägen bok som ställer frågan om vi behandlar våra hundar med tillräcklig respekt.
Boken blandar fakta med reportage och nedslag i hundarnas verklighet. Författarens egna hunderfarenheter och åsikter går som en röd tråd genom de olika kapitlen. Och hon drar sig inte för att sticka ut hakan.

Ur innehållet:
· Gör hundaveln våra hundar sjuka?
· På vilket sätt skiljer sig hundens beteende, behov, sinnen, intressen, språk, inlärningsförmåga, känsloliv och behov av ledarskap från människans?
· Om missriktad kärlek och saker vi egentligen gör för vår egen skull och inte hundens.
· Varför man inte ska skaffa hund av fel anledning.

Läs mer

Charlotte Hage, Martin Josefsson

På hundens villkor