Peter Harryson

Foto: Lars Pettersson

Utforska författaren

Peter Harryson (f 1948) är skådespelare och regissör. Han har uppträtt på Dramaten, Stockholms stadsteater, Uppsala stadsteater, Oscarsteatern, och han har medverkat i mängder av filmer och TV-serier. För den stora allmänheten är han omtyckt programledare för det oerhört populära TV-programmet "Så ska det låta" i SvT. Peter Harryson är ledamot av Gastronomiska akademien. Hösten 1999 utkom han med sin första matbok Nu ska det smaka , där han presenterar sina egna favoriträtter, men även bjuder in medverkande från TV-programmet "Så ska det låta", kockar och teatervänner att medverka med sina bästa rätter. Uppföljaren, Mina favoriter. Bröd ost potatis med matglada vänner, utkom 2001. År 2005 är han dubbelt aktuell! Då utkommer Peters London där han tar oss till sitt favoritresmål sedan mer än 30 år. Dessutom utkommer en ny kokbok, Mat på riktigt som han skrivit tillsammans med Stefan Holmström.

Utgivning

Om boken

"Husmanskost är nödvändigt!" säger Peter Harryson med emfas. I den här boken som de helst skulle vilja kalla "Redigt käk" har Peter Harryson och kocken Stefan Holmström samlat de bästa recepten på husmanskost! Kött, fisk och fågel! Traditionell mat med en modern twist!

Detta är en härlig bok för vanliga människor i vanliga hem som vill laga mat på riktigt. Och för dem som tröttnat på crossover och multikulti och som vill laga, äta och njuta av svenska råvaror, vår älskade husmanskost, lagad på ett modernt sätt. Tradition presenterat på ett personligt sätt!
Mat på riktigt innehåller recept på förrätter, soppor, kött, vilt, fågel, fisk och naturligtvis - det söta efteråt - desserter.

"Mitt matintresse bottnar i mamma och mormor. Båda lät mig hållas i köket och de uppmuntrade mig. Och jag tyckte det var roligt från allra första början. Mormor lagade mat på vedspis. Jag såg hur hon gjorde, kände hur gott det blev. Jag bad att få hjälpa till och fick lära mig nånting - eller kanske allting", säger Peter.

Läs mer

Peter Harryson, Stefan Holmström

Mat på riktigt

Om boken

En efterlängtad uppföljare! Peter Harrysons främsta intressen vid sidan om yrket är familjen, ön Åstol, engelskt lantliv, historiska romaner och - icke minst - mat och dryck. Så det kändes naturligt att åter ställa sig vid spisen, det var ju så mycket gott som inte fick plats i förra årets stora succébok Nu ska det smaka!Denna gång har Peter samlat spännande recept som utgår från några av hans favoritråvaror i köket; det oumbärliga brödet, den mångsidiga osten och själva grunden för den svenska mattraditionen - vår älskade potatis. "Jag är en mycket känslig typ med utpräglad svaghet för god mat och ädla drycker. Mitt matintresse bottnar i mamma och mormor. Båda lät mig hållas i köket och uppmuntrade mig. Och jag tyckte det var roligt från allra första början. Mormor lagade mat på vedspis. Och jag såg hur hon gjorde, kände hur gott det blev. Jag bad att få hjälpa till och fick lära mig någonting - eller kanske allting. Jag äter allt utom njure, och jag har prövat det mesta." Peters favoriter rymmer ett hundratal lockande recept, såväl traditionella rätter som recept med spännande nytänkande.

Läs mer

Mina favoriter

Peter Harryson

Mina favoriter

Om boken

Nu ska det smaka är kokboken där Peter Harryson, hans vänner och musikaliska gäster från det oerhört populära TV-programmet "Så ska det låta" bjuder på sina bästa rätter. Boken är indelad i tre delar. I den första och mest omfattande delen av boken presenterar Peter Harryson sina egna favoritrecept. Till varje recept finns personliga kommentarer, minnen och anekdotiska berättelser om egna erfarenheter som har samband med respektive rätt. I den andra delen är det Peter Harrysons gäster som bjuder till bords. Förutom artister från TV-programmet förekommer bland gästerna också privata vänner och några av våra främsta kockar, bl a Ulf Wagner, Richard Nilsson, Eric Lallerstedt, Gert Klötzke och Charlie Trotter. I den tredje delen av boken har Peter Harryson valt ut fyra dramatiska roller som han gestaltat på scenen och som har ett passionerat förhållande till mat. Inspirerad av pjäserna och rollerna komponerar och kommenterar han fyra fantastiska måltider.

Läs mer

Peter Harryson och hans gäster. Nu ska det smaka

Peter Harryson

Peter Harryson och hans gäster. Nu ska det smaka

Om boken

Peter Harryson är en riktig Londofil. Han besöker svenska folkets mesta resmål varje månad sedan mer än 30 år tillbaka. Resorna ? i kombination med omfattande historiestudier och en härlig känsla för intressanta detaljer ? har skapat förutsättningar för Peters London. Peters pärlor ligger lite vid sidan av main street; en unik samling tips och iakttagelser, presenterade på ett högst personligt sätt av denne kunnige guide. Följ flanörens filosofiska strövtåg genom London. Lärorikt? Javisst. Nödvändigt? Absolut inte. Läsvärt? I allra högsta grad! Ur innehållet: ? Sex udda promenader ? Två oförglömliga utflykter ? Kuriosa samt värdelöst vetande om London ? Gamla pubar och nya seder ? Mat och musik ? Gator och gränder ? Picknick i parken ? Westminster och Millbank ? Armémuseum ? Därför uppträder engelsmannen så utpräglat engelskt. Boken är rikt illustrerad med färgfoton och kartor.

Läs mer

Peters London

Peter Harryson

Peters London