Monika Klum

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Mattias Klum - den svenske fotografen med världsrykte - har denna gång gjort ett nedslag hos spillran av asiatiska lejon i Girskogen i västra Indien. Den sköra tråden är berättelsen om hur människan drivit lejonet mot utrotningens yttersta gräns. Genom Mattias och Monika Klums skildring kliver vi rakt in i ett historiskt drama, där sista akten utspelas i vår tid...
ör 2300 år sedan fanns det asiatiska lejonet från Grekland till Indien och Bangladesh. I antikens arkitektur och konst finns mängder av lejonsymboler. Avbildningarna härstammar från det asiatiska lejonet, en art genetiskt skild från det afrikanska. Idag finns detta lejon endast kvar i en 100 kvadratmil stor skog i västra Indien, trängt mellan Tharöknen i norr och Arabiska havet i väster, hotat av en ständigt ökande befolkning i både öster och söder. Den sköra tråden är en angelägen berättelse om hur människan genom ständig utbredning och ihärdig troféjakt drivit det asiatiska lejonet mot utrotningens yttersta gräns. Genom Mattias och Monika Klums närgångna och inkännande skildring av lejonen och Maldharifolket kliver vi rakt in i ett detta historiska drama. Att det asiatiska lejonet alls finns kvar idag beror på den framsynte islamske storfursten Sir Mahabat Khanji, som år 1900 bestämde sig att låta freda de sista kvarvarande lejonen. Idag finns ungefär 300 lejon i Girs nationalpark. Lejonen lever i livsviktig samexistens med herdefolket Maldhari, som spelar en avgörande roll i den sköra ekologiska balansen. Girskogen är de asiatiska lejonens sista hemvist på jorden.
Den historiska bakgrunden beskrivs av den danske docenten Mogens Trolle Larsen, en av världens främste kännare av det asiatiska lejonets historia, och djurparkszoologen och kattdjursspecialisten Stefan Jonsson från Eskilstuna Zoo berättar vad som idag görs för att rädda det asiatiska lejonet.

Läs mer

Mattias Klum, Monika Klum

Den sköra tråden. Berättelsen om de sista asiatiska lejonen