Lesley Lokko

Foto: Polimekanos

Utforska författaren

Lesley Lokko är född 1964 i Skottland. Hon växte upp i Ghana, Västafrika, och studerade i USA och Storbritannien. Hon är arkitekt och redaktör för tidskriften White Papers, Black Marks: Architecture, Race and Culture. 2004 debuterade hon med romanen Lycksökare, som av kritikerna kallades "en intelligent kioskvältare", och som hade stora framgångar internationellt. År 2005 utkommer uppföljaren, Rivalerna, en roman om två systrar som slåss om samme man, en kamp som bara en kan vinna...

Utgivning

Om boken

Berättelsen börjar 1974. Amber Sall är dotter till den vackra men alkoholiserade Angela, som gör sitt bästa för att den tjusiga överklassfasaden inte ska rämna, men som lämnar Amber och hennes bror vind för våg att uppfostra sig själva. Pappan, den framgångsrike affärsmannen Max Sell, bär på många hemligheter från sitt förflutna och lever dessutom ett dubbelliv, dels hos familjen i London, dels med sin älskarinna sedan många år i Rom. Tillsammans med denna har han dottern Paola, som bestämt sig för att aldrig hamna i mammans situation och till sin hjälp har ett fantastiskt utseende och ett väl tilltaget underhåll. Amber och Paola är så olika varandra man kan vara och deras vägar korsas gång på gång, sällan med lycklig utgång... Rivalerna rör sig obehindrat över fem decennier och är berättelsen om systerskap, vänskap, familjeband och kärlek, skriven av en av de de mest begåvade författarna i sin genre.

Läs mer

Lesley Lokko

Rivalerna

Om boken

Rik, vacker och uttråkad... Rianne de Zoete, bortskämd överklassflicka uppvuxen i Sydafrika, är föga imponerad av omgivningen på den engelska internatskolan. De tre flickor hon tvingas dela rum med tycker å andra sidan att nykomlingen är en överlägsen, arrogant snobb. Det finns fler som har svårt för Rianne. Som den populäre Riitho Modise, elev på pojkskolan, vilken har all anledning att ogilla henne. Hans far är politisk fånge i Sydafrika, där de Zoete-släkten med sina miljoner har makt och inflytande, inte minst över raspolitiken. Födda i samma land kommer de ändå från skilda världar. Mellan de fyra flickorna växer dock en stark vänskap fram och de fortsätter att hålla ihop. Efter studierna hamnar Rianne i modellyrket. Den ambitiösa och vänfasta Gabby söker sig till studier i Oxford. Nathalie startar en framgångsrik affärsverksamhet och Charmaine, flirtig och full av liv, låter sig förvillas av Los Angeles flödande sol och snygga män men hamnar snart i en destruktiv virvel av droger och sex. Så en dag stöter Rianne på en bekant från förr, ett ansikte hon aldrig helt kunnat glömma. Det slumpartade mötet blir början till en intensiv förälskelse som förändrar hela hennes tillvaro och skakar om alla hennes värderingar. Tiderna är på väg att förändras. För Rianne och hennes vänner kommer ingenting att riktigt vara detsamma igen.

Läs mer

Lycksökare

Lesley Lokko

Lycksökare