Hans Marklund

Utforska författaren

Hans Marklund är biolog och pedagog som länge arbetat med att sprida kunskaper om svamp. Han har, tillsammans med Pelle Holmberg, skrivit flera populära svampböcker.

Utgivning

Om boken

"Klassisk" och "oumbärlig" - lovorden har varit många sedan Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya svampboken första gången kom ut för över 15 år sedan. Den blev snabbt ett standardverk och har genom åren reviderats och uppdaterats för att följa nya rön och trender.

Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.

En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".

Läs mer

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

Lilla svampboken är en mindre fickversion av standardverket Nya svampboken. Liten och behändig innehåller den ändå det mesta som svampplockaren behöver veta ute i skogen. Totalt presenteras ett femtiotal av de viktigaste matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Fotografierna visar svampen i sin naturliga miljö men också i form av uppläggningsbilder där varje art visas ur flera vinklar och i genomskärning. Det unika symbolsystemet som utgår från förväxlingsrisken är det detsamma som i Nya svampboken.

I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.

Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!


Läs mer

Lilla svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Lilla svampboken

Om boken

"Förnämlig", "Oumbärlig" och "Klassisk" - lovorden har varit många för detta standardverk från 1996. Efter mer än 60.000 sålda exemplar fortsätter författarna att uppdatera boken med nya forskningsrön och mattrender.

Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.
Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

Läs mer

Nya svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken