Hans Nelsäter

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Denna händiga lilla fjällflora är gjord för dig som vandrar i fjällen och som vill veta vilka de växter du får syn på är. I text och bild presenteras ett sjuttiotal blomväxter.

Vi får reda på vad de heter, lite om deras släktskap, utbredning, skillnaderna mellan fjällväxterna och växterna på låglandet, samt vad de använts till. Boken tar även upp några av fjällflorans "doldisar": lavarna och mossorna, samt svamparna, som utgör en påtaglig del av fjällfloran från och med augusti. Det är behändigt när man tänker på hur lite färsk svamp kan sätta guldkant på den frystorkade maten! Blommorna är presenterade efter färgen på sina blommor, och sist kommer de med oansenliga blommor eller inga blommor alls. Några blommor som inte är utpräglade fjällväxter men som är framträdande i fjällnaturen tas också upp, eftersom den oinvigde inte ser om växten de stannat inför är en fjällväxt eller bara en växt som också finns i fjällen. Du får även veta vad växterna heter på latin, engelska och tyska.

Läs mer

Pelle Holmberg, Hans Nelsäter

Våra vanligaste fjällväxter

Om boken

En bok för alla som älskar havet och som gärna vandrar längs stränderna, för båtfolk och fiskare. En fälthandbok som man gärna tar med sig i fickan eller ryggsäcken vid utflykter längs Sveriges långa kust. Detta är ingen expertflora, utan en bok för allmänt naturintresserade; de ca 100 vanligaste blomväxterna presenteras efter blommornas färg. De fascinerande lavarna, som man främst lägger märke till på de yttersta skären, ägnas också ett avsnitt, liksom algerna i havet. Foto: Hans Nelsäter. Utges i samarbete med STF

Läs mer

Våra vanligaste kustväxter

Pelle Holmberg, Hans Nelsäter

Våra vanligaste kustväxter