Per Olaisen

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Per Olaisen föddes 1971 i Malmö men växte upp i Karlskrona. Akademiska studier i Växjö och Lund resulterade bland annat i en fil.mag. i litteraturvetenskap. 1991 grundade han CDM, Sveriges i dag enda tidskrift för kriminalnoveller. Han var redaktör för Underhållningsbokklubben 1997-2002 och initiativtagare till och redaktör för Bonniers Kriminalklassiker 2001-2002. 1999 invaldes han i Svenska Deckarakademin som den yngste ledamoten i akademins historia. Han är bosatt i Falkenberg och verksam bl. a. som lektör och översättare.

Utgivning

Om boken

Kriminallitteratur, deckare, spänningsroman - kärt barn har många namn. Men fortfarande pratar många tanklöst om deckare kontra skönlitteratur eller kriminallitteratur i motsatsförhållande till riktiga romaner - till och med bland genrens egna förespråkare! Tankar om kriminallitteratur handlar bland annat om den stundom snedvridna synen på genren och om hur blivande bibliotekarier får lära sig att underhållningslitteratur är någonting negativt.

Men här finns också stigar som leder vidare, från debatt och granskning till leklusta och avkoppling. Här finns minnesbilder och anekdoter om författare och kritiker; här finns ordlistor för att bättre förstå vad deckarrecensenterna menar, eller vad texterna på böckernas skyddsomslag egentligen vill säga oss; här granskas mordmetoder, jämställdhet, förbrytare och det fanatiska boksamlandet m.m. Och en mängd författare passerar revy, från Carl Jonas Love Almqvist till Henning Mankell...

Läs mer

Per Olaisen

Tankar om kriminallitteratur