Göran Palmgren

Utforska författaren

Göran Palmgren föddes i Stockholm. Han blev redan i tioårsåldern intresserad av natur och friluftsliv och var under uppväxten mycket aktiv som scout i Svenska Scoutförbundet liksom i Friluftsfrämjandets TVM-rörelse. (TVM= Tre vildmarksmål, skogen, fjället och vattnet, Friluftsliv med innersida). Han har 40 års erfarenhet av färder i svenska fjällen och har ”Friluftsliv som livsstil” som ett personligt motto.Göran Palmgren är humanist med inriktning på litteraturvetenskap, konstvetenskap och språk. Tidigt, långt före Internet, väcktes hans intresse för nya metoder att organisera kunskap. Som bibliotekarie och informatiker har han ägnat en stor del av sitt liv åt att bistå företag, myndigheter och kommuner med datorbaserad informationsåtervinning, bl a inom miljöområdet. Han har bott ett år i Moçambique och arbetat som rådgivare åt nio stater i Södra Afrika inom kommunikationsområdet samt arbetat ett år i ett telekommunikationsprojekt i Estland strax efter det att landet blev fritt.Han har rest i ett 60-tal länder och cyklat, vandrat eller åkt skidor i de flesta av dem. Bl a har han paddlat kajak både mellan isberg på Grönland och bland krokodiler på Zambesifloden i Afrika och bestigit så skilda berg som Matterhorn i Alperna, Cotopaxi i Sydamerika, Kilimanjaro i Afrika och Gokyo Peak i Himalaya.Förutom fjäll och friluftsliv utgör träning och tävling en viktig del i hans liv, med triathlon på sommaren och skidlöpning på vintern som favoritsporter. Han har bl a tävlat på skidor i ett femtontal länder, bland dem mera ovanliga skidländer som Japan och Australien.Han har i hela sitt liv varit verksam som skribent och redaktör i vitt skilda sammanhang och bl a under många år varit redaktör för Svenska Fjällklubbens årsbok ”Till Fjälls”.Göran Palmgren är bosatt i Stockholms innersta skärgård (men paddlar gärna kajak i dess yttersta) och har numera förmånen att kunna resa, vandra och träna på heltid.

Utgivning

Om boken

"Fullmatad följeslagare", "skattgömma" och "standardverk" - lovorden har varit många för denna klassiska bok om de svenska fjällen. Nu kommer den i en ny, omarbetad version för nya generationers fjällälskare.

Den svenska fjällvärlden lockar allt fler besökare, såväl sommar- som vintertid. Men man måste närma sig fjällen med rätt utrustning, kunskap och respekt. Väl där har man bara sig själv att lita till.
Fjällboken vänder sig både till ovana och vana fjällresenärer. De ovana får den information och inspiration de behöver för kommande turer. De mer erfarna kan fördjupa sig i fakta om alltifrån fjällens uppkomst och utveckling till samernas och nybyggarnas liv.
Boken är bred i sin ansats att beskriva det mesta kring den svenska fjällvärlden och vistelsen där. Vi får viktig information om vandringsteknik och vadning, utrustning, lägerteknik och snöbivackering. Här finns värdefulla tips om hur man planerar sin tur, väljer tältplats och utrustning, men också spännande läsning om den samiska kulturen, fjällens uppkomst, historia och terrängformer. Ett kapitel behandlar klimat och fjällväder, ett annat glaciärer.
Bakom boken står två av landets främsta kännare av den svenska fjällvärlden: Claes Grundsten, författare och hyllad naturfotograf, och Göran Palmgren, frilansskribent med mångårig erfarenhet av friluftsliv i alla dess former.
Första gången Fjällboken gavs ut var 1993 och sedan dess har det hänt mycket på området. Den nya Fjällboken innehåller det senaste inom utrustning, kläder, material, fjällkartor, GPS och fjällteknik. Men också uppdaterade fakta om nya naturskyddade områden och nya rön om till exempel glaciologi kopplat till klimat. Ur recensioner av tidigare utgåvor:
"… efter att ha bläddrat i boken är det svårt att komma på en enda fråga som inte får ett svar i den här handboken. Dessutom är bilderna så vackra att man genast vill börja packa ryggsäcken - naturligtvis efter konstens alla regler som finns noggrant beskrivna i boken." Aftonbladet
"En längtande suck torde vara en lämplig kommentar till detta nya standardverk om svenska fjällen."
Affärsresenären
"Det är en ambitiös och lärorik introduktion till en av Europas största vildmarker, men samtidigt en av dess bäst dokumenterade." Dagens Nyheter

Läs mer

Claes Grundsten, Göran Palmgren

Fjällboken