Ben Schott

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Vilken annan bok beskriver reglerna för elefantpolo, farorna som är förknippade med Cresta-loppet, prakten kring tornerspelen Il Palio i Siena eller akrobatiken som krävs för kabaddi?
Var annars kan du stöta på berömda slumrare; Rocky och hans motståndare; samt mer eller mindre kända idrottskrämpor - alltifrån skurgumsknän till simmaröron? Och hur ska du annars få veta vilka sporter som främst utövas baklänges?
Men så mycken frenetisk aktivitet kan förstås bli tröttande, framför allt för de mer stillsamma tänkarna bland oss. Så utöver ett stort antal friluftsaktiviteter tar boken även upp varför snooker är nyttigt för nunnor; hur varmt ett "varmt bad" ska vara, samt vad lotusätare egentligen äter.
Slutligen, i ett försök att famna hela spektrumet av mänsklig (in)aktivitet, intresserar sig boken även för de allra mest lättjefulla tidsfördriven, från kortspel och korsordslösning till sömn och drömmar.

Schotts sport- spel- och lekblandning är en bok för alla - från det hurtfriskaste spänstfenomenet till den lättjefullaste drönaren - av författaren till Schotts originalblandning som hittillls sålt i otroliga 1,5 miljoner exemplar världen över.

"Lika rolig som beroendeframkallande."
Newsweek om Schotts originalblandning

Läs mer

Ben Schott

Schotts sport- spel- och lekblandning

Om boken

En allmänbildande och underhållande bok om allt du inte visste att du ville veta... Schotts originalblandning är en samling av allsköns "värdelöst vetande", pefekt för kalenderbitaren och middagskonversatören. Syftet är samla ihop vrakgods och bråte från konversationens hav som annars skulle riskera att driva bort mot glömskans stränder. Fastän dignande av godbitar som ett svenskt julbord, är det viktigt att påpeka att Schotts originalblandning inte alls utger sig för att vara uttömmande, auktoritativ eller ens praktisk. Den gör dock anspråk på att vara nödvändig. Visste du t ex att 33 herrar titulerats statsminister i Sverige men endast ett riksdagsval sedan andra världskriget har resulterat i en majoritetsregering (1968); som att den eldfängda bocken i Gävle brann redan första gången den sattes upp (1966); eller att Bibeln har översatts till svenska tre gånger (1541, 1917 och 1999)? Vilken annan bok kan visa upp ett register som innehåller hänvisningar till längden på skosnören, teckenspråket och de sju dödssynderna; äggstorlekar, pokerhänder och de sju dvärgarna; berömda belgare, burmesiska kungar och de sju haven? Var annars kan du hitta, på ett och samma uppslag, en förteckning över samtliga Bond-filmer, Londons tunnelbanestationer och de platonska kropparna? Och var annars än i Schotts originalblandning kan du stöta på måttet på en meter, alkemins metaller och falkeneringens hierarki? Det är en prydlig och anspråkslös volym på ca 160 sidor, och medan artiklarnas ordning kan synas slumpmässig baseras urvalet på en viktig princip: läsaren ska kunna bläddra från uppslag till uppslag med oförminskad upptäckarglädje. "Lika rolig som beroendeframkallande." Newsweek "Alla borde köpa som julklapp." Steven Fry

Läs mer

Schotts originalblandning

Ben Schott

Schotts originalblandning