Håkan Svensson

Utforska författaren

Håkan Svensson är museiman och trädgårdsexpert. Han förestår park, trädgård och kulturlandskap vid Julita Sveriges Lantbruksmuseum i Sörmland och ansvarar för Julitas äppelfest och Skansens äppeldagar i september varje år.

Utgivning

Om boken

En enastående innehållsrik äppelbibel, som vill ersätta Anton Nilssons Våra äpplesorter, ständigt efterfrågad på antikvariaten. Beskrivningar av 224 äppelsorter och åtta foton av varje äpple gör boken till en guldgruva för alla som är intresserade av äpplen.

Inledning:
. Äpplets historia
. Varför finns det så många äppelsorter?
. Förökning av äpplen: ympning och okulering
. Planterings- och beskärningsråd
. De vanligaste sjukdomarna
. Karta över odlingszoner

Bokens huvudtext berättar om varje äpple i bokstavsordning: härstamning och spridning, fruktens smak och arom, när den mognar, hur den lämpligen används (som dessert-, bords- eller hushållsfrukt); trädets växt och egenskaper, pollinerande sorter och slutligen i vilken odlingszon äpplet trivs.

Foton: Varje äpple får ett uppslag med 8 foton, som visar hur äppelblomman ser ut, hur äpplena växer på trädet och hur ett äpple ser ut från sidorna, uppifrån, nerifrån, ituskuret på längden och på tvären.

Sist i boken finns en karaktärsnyckel med 18 olika karaktärer hos 320 äppelsorter som gör att man med ett okänt äpple i handen kan ta reda på vad det är för sorts äpple.

Äpplen i Sverige utnämndes till Årets debut av Årets Svenska Måltidslitteratur 2004. Motiveringen löd: Den definitiva äppelencyklopedin med skalnära bilder och texter med tuggvänlig konsistens.

Läs mer

Håkan Svensson, Kent Kastman

Äpplen i Sverige